A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A héten már indulhat az előjegyzés az oltásra


A legfontosabb ügy most a vakcina a járvány elleni védekezésben. Jó hír, hogy már a héten lehet rá előjegyzést kérni, a tervek szerint 13 ezer helyszínen oltanának. A britek már egy hét múlva elkezdenek oltani.


Várhatóan már a héten elindul a jelentkezés a koronavírus elleni oltásra. Interneten és levélben is jelezhetjük majd, hogy előjegyzést szeretnénk kérni. A szakemberek így látni fogják, hogy a magyar lakosság hány százaléka élne a lehetőséggel, a regisztrálók pedig első között juthatnak hozzá a vakcinához.

Ingyenes és önkéntes lesz az oltás

Az oltás önkéntes és ingyenes lesz, és a hatóságok hangsúlyozzák: csak olyan oltóanyag kaphat engedélyt Magyarországon, amely átmegy az összes szükséges hatósági vizsgálaton. – Magyarországon a hatályos jogszabályok alapján csak az illetékes hatóságok által megvizsgált és engedélyezett oltóanyagot lehet beadni. Világos eljárásrend alapján vizsgálják meg a mintákat és döntenek arról, hogy használható-e az adott vakcina Magyarországon vagy sem – közölte Szijjártó Péter külügyminiszter.

13 ezer helyszínen oltanának

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban elmondta, hogy az oltási terveket már hetekkel ezelőtt kidolgozták. 13 ezer helyszínt jelöltek ki a tömeges oltásra. Itt elsőbbséget élveznek majd a védekezésben résztvevők és a leginkább sérülékeny csoportokhoz tartozók, például az idősek és a krónikus betegek.

Hazánk tárgyal több keleti vakcinagyártóval, ugyanakkor az EU-ból is érkezhetnek oltóanyagok, mivel az Unió több amerikai és európai gyártóval is megállapodást kötött, melyek ígéretes hatékonyságú oltóanyagai a következő hetekben kaphatják meg az európai forgalmazásukhoz szükséges jóváhagyást. Ezekből érkezhet előbb vizsgálatra, majd a magyarországi jóváhagyást követően oltásra is több millió adag vakcina.

A járvány legyőzéséhez kell a vakcina

Szlávik János szerint a szövődmények elkerülése miatt mindenkinek érdemes beadatni az oltást. A vakcina várhatóan 90 százalékos védelmet nyújt majd, így ha a lakosság 50-60 százaléka beoltatja magát, akkor elkerülhető, hogy még durvább legyen a járvány. A Délpesti Centrumkórház főorvosa kiemelte, az újonnan kifejlesztett oltásoknál nem észlelnek hosszú távú mellékhatásokat, így a világ bármely pontjáról érkező oltóanyag biztonságos lesz. Magyarország az Európai Unió tagjaként 4-5 féle oltóanyagból kötött le készleteket, amelyek közül már decemberben érkezhet kisebb adag, jövőre pedig óriási mennyiségek. Szlávik leszögezte, hogy a korlátozások feloldásához a vakcina az egyetlen út. „A következő időszakban még emelkedhet a fertőzöttek és halottak száma, de remélhetőleg karácsonyig bekövetkezik a járvány tetőzése” – tette hozzá az infektológus.

A gyártás helyszínén vizsgálhatjuk az orosz oltóanyagot

Kásler Miklós hivatalában fogadta Mihail Muraskót, Oroszország egészségügyi miniszterét. Az emberi erőforrások minisztere megköszönte az orosz politikusnak, hogy elsőként Magyarországra szállítottak a koronavírus ellen létrehozott Szputnyik-V vakcinából, amelynek vizsgálata már zajlik. Mihail Muraskó felajánlotta, hogy a rendelkezésre álló vakcina vizsgálatára magyar szakemberek is lehetőséget kapnak a WHO hitelesítésével rendelkező orosz laboratóriumokban, akár már ezen a héten.

A britek már egy hét múlva megkaphatják az oltást

Vakcina-ügyben a britek is élen járnak, ők 40 millió adagot rendeltek az amerikai Pfizer és BioNTech koronavírus elleni vakcinájából miután az a teszteken 95 százalékosra vizsgázott. A Financial Times szerint az engedélyeket napokon belül megkaphatják, december 7-én pedig már az első oltásokat is beadhatják. Emellett 100 millió dózist rendeltek az AstraZeneca és az Oxford University által kifejlesztett oltásból is, ezek leszállítása már karácsony előtt megtörténhet.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések