A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Világsakkfesztivál: Polgár Judit megizzasztja Kaszparovot?


Október 10-én már hatodik alkalommal rendezik meg a Polgár Judit által alapított, és mára már nagy hagyománnyal bíró Világsakkfesztivált, amely a pandémia miatt idén az online térbe költözik. Minden idők legjobb női sakkozójának vendége lesz többek között Garri Kaszparov legendás orosz sakkvilágbajnok.

A Világsakkfesztivál ugyan még csak ötéves múlttal rendelkezik, az azt megelőző Sakknapok viszont már 13 esztendeje indultak.

Polgár Judit  elárulta, márciusban még nem sejtette, hogy az októberi eseményt ennyire drasztikusan befolyásolhatja a járvány. Azonban, ahogyan teltek-múltak a hónapok, egyre egyértelműbbé vált számára, hogy nemhogy kisebb fesztiválra lesz lehetőségük a Nemzeti Galériában, hanem semmilyenre. Éppen ezért az idei évben

száz százalékosan a virtuális térbe költözik a Világsakkfesztivál.

Mindez azt jelentette, hogy újra kellett gondolniuk a teljes programot, márpedig úgy, hogy megvalósuljon a korábbi évek színessége is – magyarázta. Ennek eredményeként állt össze egy 40+ program, amely keretében olyan sakklegendák is csatlakoznak egy-egy beszélgetés alkalmával, mint Garri Kaszparov és Vlagyimir Kramnyik Polgár Judithoz. Emellett olyan témák is terítékre kerülnek, mint a sakk jótékony, terápiás hatása a problémás gyermekekre, hogy miként változtatja meg az életüket a sport.

Vagyis, mint fogalmazott,

próbálják átadni, hogy a sakk milyen sokféleképp tudja színesíteni a világot,

hogy milyen sok módon kapcsolódik a fiatalokhoz, az oktatáshoz és a tudományhoz, valamint a művészethez. Mindemellett a sport része is nagyon aktívan megjelentik a fesztivál keretében a különböző gyermek- és amatőr versenyekkel, illetve a sakkszimultánokkal a virtuális térben, sok élő játékkal egybekötve. De filmvetítésekre is sor kerül, ami a laikusoknak is betekintéssel szolgálhat a sakk világába.

Polgár Judit egyetértett, a sakk-közösség számára minden bizonnyal a legnagyobb attrakció a Garri Kaszparovval folytatott beszélgetése lesz, de miután nem „sakklépésekről” lesz szó, mindenki számára érdekes lehet ez a baráti hangulatú, nagyjából háromnegyed órás diszkurzus, amely során „kényes kérdések” is előkerülnek, vagy épp az, hogy miért is döntött a visszavonulás mellett az orosz sakkvilágbajnok.


Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések