A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Vidnyánszky Attila beolvasott az EP-nek: a tüntetők nem az SZFE-vel vállaltak szolidaritást, az esemény a baloldali pártok kampánynyitója volt


Meghallgatást tartott a Színház- és Filmművészeti Egyetem ügyében az Európai Parlament. Vidnyánszky Attila szerint a tüntetők nem az SZFE-vel vállaltak szolidaritást, az esemény a baloldali pártok kampánynyitója volt. Az államtitkár szerint most nagyobb az egyetem autonómiája, mint eddig, Upor László lemondott rektor szerint viszont ez csak a kormányközeli kuratóriumra igaz.


Kedden meghallgatást tartott az Európai Parlament Kulturális- és Oktatási Bizottsága a Színház- és Filmművészeti Egyetem ügyéről, a kormány és az egyetem részéről is két-két meghívottal: a kormány részéről György Lászlót, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkárát, a kuratórium részéről Vidnyánszky Attila elnököt, az egyetem részéről Upor László volt megbízott rektort, az egyetemi hallgatók részéről pedig Milovits Hannát, a Hallgatói Önkormányzat alelnökét hívták meg.

A bizottság sem tárgyalásnak, hanem „eszmecserének” nevezte az online résztvevőkkel zajló megbeszélést. A beszélgetést vezető néppárti EP-képviselő Sabine Verheyen azt mondta, az SZFE-n „kritikus helyzet alakult ki”, ugyanis súlyos vád merült fel, az akadémiai szabadság megsértése. „Ez szembe megy az európai értékekkel” – jelentette ki.


Vidnyánszky közölte: „Sajnos az első pillanattól politikai dimenzióba került ez a kérdés.
Október 23-án nem azért tüntettek 15 ezren – ha ugyan voltak annyian –, hogy szolidaritást vállaljanak a diákokkal, hanem mert a baloldali politikai pártok kampánynyitó eseményt tartottak.


Kijelentette azt is, a hallgatókat a baloldali politikusok régóta „eszköznek használják”, hiszen „ismert baloldali mozgalmárok tanították ki őket a nyáron egyetemfoglalásra”. (Ezzel a hallgatók által szervezett nyári egyetemre utalt.) Úgy gondolja, valójában nem az 500 hallgató, hanem „az a mag, akit erre kiképeztek” volt az, amely nem fogadta el az egyetem általuk készített alapdokumentumait.

Szerinte a tanárok is kettős játékot játszanak, hiszen bár a hallgatók tanulni szeretnének, a tanárok le akarták állíttatni a félévet. Vidnyánszky szerint ráadásul Upor László „dehumanizálja, emberi tárgynak nevezi” őt és az új vezetés tagjait. „Nagyon nehéz így, de a kuratórium minden alkalommal jelzi jó szándékát” – tette hozzá Vidnyánszky.

Vidnyánszky Attila később közölte, ők minden tárgyalásra készek, de

„ehhez persze első körben az kéne, hogy a teljesen jogszerűen kinevezett kancellárt a diákság beengedje az egyetemre, mert aggasztóak az onnan érkező hírek.”


Ennek bizonyítására az egyetem épületén belül készített képeket emelt a kamera elé, amelyeken például egy ásványvizes és üdítős palackokkal teli konyhaasztal, egy dobozokkal teli raktár és egy másik konyhai kép volt látható, utóbbin egy viszkisüveggel és egy sörösdobozzal. A képekről közölte:

Az egyetemen uralkodó anarchia ahhoz vezetett, hogy már tűzoltósági szempontból is veszélyes a helyzet.

A német zöldpárti Romeo Franz megállapította, hogy a magyar kormány semmi jelét nem adja a kompromisszumkészségnek, sőt, „a kormány és a tüntetők is bekeményítettek”. Vidnyánszky szavaira reagálva azt mondta: „Örülök, hogy a kereszténység gondolata megvalósul, csak az szerintem nem abban áll, hogy az állam maga alá gyűri a kulturális szervezeteket.”

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések