A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Új rekord Csehországban, már tábori kórházat építenek a koronavírus miatt


Csehországban csütörtökön 9544 új, koronavírussal fertőzöttet regisztráltak. Ilyen sokkal még sosem emelkedett az új betegek száma egyetlen nap alatt. A számok rémisztőek, a tábor felállítása nagyon sürgős - mondta Andrej Babis kormányfő.


Prágában 500 ágyas tábori kórházat építenek a koronavírussal fertőzött betegek befogadására, az építkezés szombaton kezdődik - jelentette be Jan Hamácek belügyminiszter, az országos válságstáb elnöke.

A kórházi pótkapacitás létrehozását a járvány terjedésének kedvezőtlen prognózisa tette szükségessé
 - mondta Andrej Babis kormányfő újságíróknak a prágai katonai repülőtéren, mielőtt elindult volna Brüsszelbe az európai uniós tagállamok vezetőinek csúcstalálkozójára.

"Nagyon gyorsan új kórházi férőhelyeket kell építenünk, a jelenlegi helyzetben ez kiemelt feladat" - hangsúlyozta a miniszterelnök. "Nincs már időnk, a prognózis nem jó, a számok rémisztőek, a dolog valóban nagyon, nagyon sürgős" - állapította meg Babis. A tábori kórház személyzetét az állami kórházak igazgatói fogják biztosítani.

A kormány már kiadta az engedélyt a szükséges kórházi ágyak megvásárlására. Az állami tartalékalapban mintegy 2500 ágy van, de ez a válságstáb értékelése szerint nem lesz elegendő a helyzet kezeléséhez. Babis elmondta, hogy az ügyben felvette a kapcsolatot a gyógyfürdőkkel és a bajor partnerekkel is. "A fertőzések száma mindenütt emelkedik. Szóbeli ígéreteket kaptunk a szomszédoktól, de nem akarunk rájuk támaszkodni, szeretnénk mindent önerőből megoldani" - tette hozzá.

Csehországban csütörtökön 9544 új koronavírus fertőzést mutattak ki, ami az eddigi legmagasabb napi esetszám. A kórházakban 2678 személyt kezelnek, közülük 518 állapota súlyos. A halottak száma szerdán 35-tel 1172-re emelkedett.

Az egészségügyi minisztérium közlése szerint a védőeszközökből van elég. Roman Prymula szakminiszter bejelentette: megállapodott a kórházigazgatókkal a tervezett műtétek ideiglenes elhalasztásáról, hogy minél több ágyat a szabadíthassanak fel a Covid-19-es betegek számára.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések