A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Szijjártó Péter: A visegrádiak koordinálják lépéseiket a koronavírus-járvány elleni küzdelemben


Tekintettel arra, hogy az egész világra kiterjedő koronavírus-járvány mindenkit új feladatok elé állított, a visegrádi országok is még szorosabbra kívánják fűzni együttműködésüket a védekezésben - jelentette ki a magyar külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Prágában, Tomás Petrícek cseh külügyminiszterrel folytatott tárgyalásait követően.

Egyetértés van közöttünk abban, hogy létrehozzunk egy koordinációs mechanizmust, ahol egyeztetni tudjuk a lépéseinket és ki tudjuk cserélni tapasztalatainkat 

- mondta Szijjártó Péter az MTI-nek. Továbbá leszögezte, hogy a visegrádiak együttműködése ezen a téren, amely már a tavaszi első hullám folyamán is szoros volt, a mostani őszi hullámban tovább fog erősödni.

Szijjártó Péter tájékoztatta cseh kollégáját, hogy a magyar kormány októberben is érvényben tartja korábbi, szeptemberi döntését, miszerint azok a cseh állampolgárok,  

AKIK KORÁBBAN BEFIZETTEK VALAMILYEN MAGYARORSZÁGI ÚTRA, TOVÁBBRA IS BEUTAZHATNAK AZ ORSZÁGBA. 

Hozzátette, hogy ez a magyar döntés a további két visegrádi ország, Szlovákia és Lengyelország állampolgáraira is vonatkozik.

A cseh és a magyar külügyminiszter tárgyalásuk során kiemelt figyelmet szentelt az illegális migrációnak. Szijjártó Péter elmondta, hogy az Európai Bizottság migrációs paktuma Magyarország számára teljességgel elfogadhatatlan, és a cseh kormányfő is éles bírálatokat fogalmazott meg vele szemben.

A paktum súlyos hibája, hogy kezelni, és nem megállítani akarja az illegális migrációt. A miniszter rámutatott, hogy az ő céljuk azonban a migráció megállítása. Szijjártó Péter kifejtette, hogy 

LEHETETLENNEK, ELKÉPZELHETETLENNEK ÉS ELFOGADHATATLANNAK TARTJÁK, HOGY EMBERCSEMPÉSZEK DÖNTSENEK ARRÓL, KIK ÉLHETNEK EURÓPÁBAN, KIK JÖHETNEK EURÓPÁBA.

Erről csak az európai országok kormányai dönthetnek. Ezért fenntartják magunknak azt a jogot, hogy sem az embercsempészek, sem Brüsszel, sem senki más nem dönthet helyettük.

Felhívta a figyelmet arra, hogy tekintettel a koronavírus-járványra 

a migrációs hullámok ettől kezdve nemcsak biztonsági és kulturális kockázatot, hanem nagyon komoly egészségügyi kockázatot is jelentenek Európa országai számára. És hogy elkerüljük ezeket a kockázatokat, az egyetlen megoldás az, hogy meg kell állítani az illegális migrációt. 

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy Csehország továbbra is kiemelt stratégiai partnere Magyarországnak, "és ezen Vera Jourovának, az Európai Bizottság cseh alelnökének a szavai sem változtatnak". Jourová a közelmúltban egy lapinterjúban "beteg demokráciának" nevezte Magyarországot.

Az ilyen típusú kijelentések véglegesen kiírják az azt elmondó politikust a kulturált európai politikusok köreiből. Továbbra is azt gondoljuk, hogy az Európai Bizottság alelnökének le kellene mondania 

- ismételte meg a kormány álláspontját a magyar diplomácia irányítója. Majd leszögezte, hogy mivel Vera Jourová nem a cseh kormányt, és nem is Csehországot képviseli az EB alelnökeként, ezért 

SZAVAI SEMMILYEN HATÁSSAL NINCSENEK A KÉTOLDALÚ MAGYAR-CSEH KAPCSOLATOKRA. 

Szijjártó Péter elmondta, hogy a négy visegrádi ország külügyminisztere csütörtökön Pozsonyban a Globsec biztonságpolitikai fórumon együtt fog fellépni, majd a tervek szerint a visegrádiak közösen találkoznak és tárgyalnak a francia külügyminiszterrel.


Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések