A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Leváltanák a Magyarország és Lengyelország kiéheztetéséről beszélő brüsszeli alelnököt


A lengyel kormányt vezető Jog és Igazságosság (PiS) Katarina Barley-nak, az Európai Parlament (EP)  alelnökének a leváltását indítványozza, amiért korábban Magyarország és Lengyelország kiéheztetéséről beszélt - közölte hétfőn Rychard Legutko lengyel EP-képviselő.

Az indítványt az Európai Konzervatívok és Reformerek frakcióhoz tartozó PiS az EP-elnökség keddi ülésén terjeszti elő - mondta el a PAP lengyel hírügynökségnek Legutko.


Provokatív meggyalázás

Az indítványt kísérő, David Sassoli EP-elnöknek címzett, a PAP által idézett levélben Legutko aláhúzta:

az aushungern (kiéheztetni) kifejezés "az éhezést eleven emlékezetében tartó lengyel és magyar nemzet provokatív meggyalázását jelenti".

Mivel Barley eddig nem kért bocsánatot szavaiért, Legutko aláhúzta: akármit is gondol a német politikus Lengyelország és Magyarország kormányairól, ez "nem igazolhatja a 20. század nagy részét végigszenvedő két nemzet iránti érzéketlenségét és tisztelethiányát". 

A lengyel uniós képviselő ugyanakkor kétségesnek nevezte, hogy a második legnagyobb EP-frakcióhoz, a szocialisták és demokraták képviselőcsoportjához tartozó Barley leváltását célzó indítvány az EP-ben többségi támogatásra találna. "A beadványt akár az EP-elnökségi ülésén is elutasíthatják, akkor viszont kiderül, hogy Barley kijelentéseit az EP többségi frakciói nem tartják elmarasztalandónak" - jegyezte meg a lengyel politikus.


Emlékezniük kellene a németeknek

Barley kijelentése miatt múlt héten több vezető lengyel politikus hivatalos bocsánatkérést követelt. Michal Dworczyk, a lengyel miniszterelnöki hivatal vezetője önlejáratónak nevezte a Deutschlandfunk utólagos magyarázatát, miszerint a kiéheztetés kifejezés nem Lengyelországra vonatkozott.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő szombaton a wpolityce.pl konzervatív hírportálnak elmarasztalandónak,valamint diplomáciai botránynak nevezte Barley nyilatkozatát.

A németeknek emlékezniük kellene az ehéségről, az emberirtásról, a tragédiákról, amelyekért felelősek

- jelentette ki Morawiecki. Hangsúlyozta továbbá, hogy az Európai Unióban Magyarország és Lengyelország ugyanolyan jogokkal rendelkeznek, mint (például) Németország vagy Franciaország.

A Pis a Deutschlandfunk német közszolgálati rádiónak adott Barley-nyilatkozatra reagált, amely szerint a jogállamiság kapcsán pénzügyileg ki kell éheztetni Orbán Viktort, és meg kell akadályozni, hogy az európai polgárok által befizetett adót "az olyan rezsimeknek folyósítsák, mint amilyen az Orbáné és Kaczynskié".


Kovács Zoltán is reagált a német politikus "kiéheztetős" nyilatkozatára

Katarina éheztessük ki őket Barley ismét csapást mér címen írt véleménycikket Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár az About Hungary oldalra. A politikus úgy látja Katarina Barley-hez címzett írásában, hogy a nemzetközi baloldal újra és újra ugyanazt a taktikát alkalmazza ellenfeleivel szemben.


Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések