Rusztikus krémes, fügés pite: omlós, hajtogatott vajastésztával


Az édes, omlós vajastészta, a mascarponés krém és a lédús füge csodás harmóniában vannak egymással.


Kör alakú, mutatós galette-et egyáltalán nem nehéz készíteni, a pite hajtogatása is pofonegyszerű. A vajastészta szinte szétolvad a szádban, ha gyorsan dolgozod össze. A krém készítésével sem megy el sok időd, hisz a mascarponét csak ki kell keverni az ízesítőkkel.

Hozzávalók:

A tésztához
* 22 dkg liszt
* 10 dkg vaj
* 1 evőkanál tejföl
* 1 evőkanál víz
* 2 evőkanál cukor
* 1 csomag vaníliás cukor
* 1 csipet só

A töltelékhez
* 25 dkg mascarpone
* 8 db füge
* 3 evőkanál cukor
* 1 csomag vaníliás cukor
* 1 teáskanál citromhéj

Kenéshez
* 1 db tojás

Elkészítés:

A lisztet mérd ki, szórd egy tálba, add hozzá a sót, a cukrot, a vaníliás cukrot, reszeld hozzá a hideg vajat, és morzsold össze. Ha elég morzsalékos, tégy hozzá tejfölt és egy evőkanál hideg vizet. Gyúrd össze gyors mozdulatokkal a tésztát. Akkor jó, ha könnyen formázható és rugalmas. Szükség esetén adj még hozzá kevés vizet, ha túl ragacsos, akkor pedig lisztet. Készíts belőle egy cipót, és letakarva tedd a hűtőbe egy órára.

A mascarponét keverd krémesre a cukorral, a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal. A fügét mosd meg, vágd kisebb darabokra.

Pihentetés után a tésztát tedd át lisztezett felületre, gyúrd át, és nyújtsd jó vékonyra. Vágj belőle ízléstől függően két nagyobb vagy négy kisebb kört. Mindegyik közepére kanalazz mascarponés krémet, majd kend el úgy, hogy maradjon a szélén kétcentis, üres tésztacsík. Ezután rakd rá a feldarabolt fügét, majd az üresen maradt tésztarészt hajtsd fel a töltelékre.

A tésztákat rendezd sütőpapírral bélelt tepsibe, kend meg a felvert tojással. Told előmelegített sütőbe, és 180 fokon süsd meg körülbelül 20-25 perc alatt. Amikor a tészta szép aranybarna, kiveheted a sütőből. Porcukorral megszórva kínáld.


Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések