A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Nagy változás jöhet a Bajnokok Ligájában: alaposan felfordul az európai klubfutball


Szinte alig száradt meg a tinta az UEFA új klubkoncepcióin, amivel a 2021-2024 közötti időszakot igyekszik megreformálni, máris új terveket szövögetnek. Legalábbis a Telegraph című angol lap biztos információi alapján 2024-től növelnék a Bajnokok Ligája csoportkörének számát. De mi lesz az Európa-ligával és a 2021-től bevezetendő Európai Konferencia Ligával?


A legfrissebb ötlet szerint a 2024/25-ös szezontól 32-ről 36-ra nőne a BL-csoportkör létszáma. A tervek szerint a résztvevőket hat darab 6-os csoportra osztanák, így minden csapat öt meccset játszana otthon, ötöt idegenben.

Egy másik ötlet alapján svájci rendszerű sorsolás lenne, amelyben szintén hat csoport szerepelne. Ennek a rendszernek az alapelve, hogy minden fordulóban az előzőleg azonos vagy hasonló teljesítményt elért csapatok kerülnek szembe egymással. Az első forduló kivétel lehet, mert ha a párosítása nem kiemeléses alapon történik, sorsolás dönthet. A változtatásról 2021-ben születhet végső döntés.

Ha történik ilyen változtatás, kérdés, mennyire befolyásolja a már 2021 és 2024 közötti időszakra megváltoztatott európai kuparendszert. A Bajnokok Ligája egyelőre marad a régi formájában a következő négy szezonban, azaz a magyar bajnoknak ugyanúgy négy párharcot kell megnyernie, mint most a Ferencvárosnak.

Az Európa-liga viszont teljesen átalakul, kiszorulnak belőle – a magyar csapatok mellett – számos ország kupagyőztesei és dobogósai. A nemzetek ranglistája alapján a legjobb öt két-két csapatot, a 6-15. helyezettek pedig csak a kupagyőztest indíthatják. A vonalat most a 15. helyen, Csehországnál húzták meg. Mindössze két selejtező kör lesz, a BL-ből a már a selejtező második köréből lesznek az El-be visszajátszók. A lényeg, hogy a magyar csapatok közül csak a bajnoknak lesz lehetőségeindulni a BL-ben, vagy az El-ben.

A magyar klubok játszótere – legalábbis 2021 és 2024 között – az UEFA Európa Konferencia Liga lesz. Itt mind az 54 tagállam szerepet kap. A magyarok a kupagyőztes mellett a bajnoki 2. és 3. helyezettet nevezheti majd. A legerősebb bajnokságok közül az első öt csak egy csapatot, a 6-15. helyezettek pedig két csapatot (bajnoki 3. és 4.) indíthat, így elméletileg a közel azonos erősségű klubok versenyeztetése a cél, ahogy a Nemzetek Ligájában is hasonló volt a terv.

Az UEFA Európa Konferencia Liga lebonyolítása hasonló lesz a mostani BL-selejtezőhöz. Azaz négy párharcot kell nyerni a 32 fős csoportkörért. A Bajnokok Ligájából ide csak az első selejtező körben kiesők kerülhetnek, a második körben kiesők már az El-be.

Azt, hogy ebben a kupasorozatban milyen pénzdíjak lesznek, még nem hozta nyilvánosságra az UEFA. Ami kisebb nemzetek kupacsapatait illeti, jobb eséllyel indulnak harcba nem csak a továbbjutásért, hanem a ranglista pontokért.

Ebből a rendszerből is látszik, hogy egy-egy nemzet összetett pontszáma sokat érhet. Fontos, hogy több csapat is jól szerepeljen az európai kupákban, hiszen az összetett pontok alapján felépített ranglistában elért minél jobb helyezése határozza meg az adott nemzet indulását az adott kupákban.


Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések