A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Müller Cecília komoly figyelmeztetést küldött az interneten terjedő hamisítványok miatt


A közszolgáltatásban dolgozók mindegyikét beoltják influenza ellen, ugyanígy az egészségügy és a szociális intézmények munkatársait is - jelentette be Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján.


950 újabb magyar állampolgár szervezetében mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel 41 732 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 29 idős krónikus beteg, így 1052 főre emelkedett a járvány áldozatainak száma, 12 628-an pedig már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 28 052 fő, 1555 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 167-en vannak lélegeztetőgépen - ismertette a legfrissebb adatokat Müller Cecília az operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

A meghaltak kora 60 és 89 év között volt, és mindannyian rendelkeztek valamilyen évek óta fennálló betegséggel. A legtöbben szívbetegek voltak, két esetben daganatos megbetegedés volt, többen pedig diabétesszel küzdöttek.

Hozzátette, a gyógyulás szempontjából főleg a klinikai tünetek a mérvadók, van, aki a gyógyulást követően is produkál pozitív tesztet, de ő már nem fertőz, nyugodtan mehet közösségbe.

A járvány kezdetétől 861 620 mintavétel történt – közölte, hozzátéve: a szervezetünket a legjobb állapotban kell tartani, hogy ne alakuljon ki szövődmény.  A tisztifőorvos ismét felhívta az ingyenes influenza-védőoltásra a figyelmet, és azt kérte, hogy mindenki oltassa be magát.
 

Nekik mindenképpen ajánlott a védőoltás

Müller Cecília elmondta, hogy bár a koronavírus elleni védőoltás csak a közeljövőben várható, az influenza elleni védőoltást így is hasznos lehet beadatni, ami létezik gyerekek és felnőttek számára is. Jelezte, az egészségügyi dolgozókat, amennyiben olthatók, mind beoltják influenza ellen, ugyanígy a szociális intézmények dolgozóit és a közszolgáltatások munkatársait is.

Az országos tisztifőorvos szólt arról is, hogy éljünk a bizonyítottan hatásos lehetőségekkel. Közölte azt is, hogy több helyen propagálnak egy kísérleti stádiumban lévő allergia elleni orrspray-t, de ennek még nem bizonyított a hatása, ezért nem javasolja a használatát.

A gyakori használattól ugyanis kiszáradhat az orr nyálkahártyája, így könnyebben megtelepedhet a kórokozó, tehát épp ellentétes hatása lehet.

Müller Cecília kiemelte, hogy csütörtökön 48 óvodában és 64 iskolában intézkedtek rendkívüli szünetről, 128 osztályban és 9 iskolában pedig digitális tanrendet vezettek be.
Ennyi figyelmeztetés volt a maszkhasználat megszegése miatt

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese beszámolt róla, hogy a román szervek döntése alapján hazánk már nem szerepel a kockázatos országok listáján, így a Romániába történő belépés már nem jár karanténkötelezettséggel.

A tömegközlekedésben az elmúlt napon 39 alkalommal kellett intézkedni a rendőröknek a maszkviselés ügyében, de 35 alkalommal csak figyelmeztettek.

11 960 helyszíni karantén-ellenőrzést hajtottak végre az elmúlt huszonnégy órában. 474-re emelkedett a járványügyi eljárások száma - mondta még. Tompánál, Röszkénél és Beregsuránynál van hosszabb határvárakozás.


Budapesten is megvan a sorrend

Tervszerű védekezés folyik, ki vannak jelölve az intézmények. Amint egy intézmény eléri a 80 százalékos covidos telítettséget, jön a következő intézmény. Budapesten is megvan a sorrend - első körös ellátóhely a Semmelweis Egyetem klinikája -, de másutt is, az ország egész területén – mondta kérdésre Müller Cecília.

Ezeket a szereket csak klinikai fázisban szabad használni, egyes hozzáférhető szereknek még engedélyük sincs – mondta Müller Cecília annak kapcsán, hogy egyesek az interneten rendelnek favipiravirt, remdesivirt.

Semmiképpen nem szabad ilyen szert vásárolni, aki ilyennel találkozik, jelentse be! Azt sem tudjuk, honnan lehet ilyenhez hozzájutni.

Interneten ne vásároljunk gyorstesztet! Ezek nem is engedélyezettek erre a célra. A gyorstesztek is szakavatott egészségügyi személyzet számára készültek – mondta a tiszti főorvos.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések