Az enyhén kesernyés, főzéskor, sütéskor rózsaszínbe hajló birsalma pitébe is tökéletes. A tészta rácsozva még csábítóbb.
A mennyei birsalmás pite garantáltan felvidít az esős, borongós, egyre sötétebb napokon is. A birsalmát felhasználás előtt meg kell főzni, ezért ennek a pitének az elkészítése a megszokottnál egy kicsit több időt vesz majd igénybe, az eredmény azonban minden fáradságért kárpótol. A rácsozás egyszerű, mégis mutatósabb lesz a süti.
Hozzávalók:
A tésztához
* 30 dkg liszt
* 20 dkg vaj
* 10 dkg cukor
* 1 db tojás
* 2 evőkanál hideg víz
* 1 csipet só
A töltelékhez
* 3 db birsalma
* 10 dkg kristálycukor
* 1 kávéskanál fahéj
* 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
A töltelékhez a birsalmákat hámozd meg, magozd ki, és vágd fel kisebb darabokra. Rakd egy lábosba, szórj hozzá fahéjat, cukrot, vaníliás cukrot, öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi, majd fedő alatt főzd 25-30 percig. Akkor jó, ha a leve rózsaszínes, és a gyümölcsbe könnyen belemegy egy hegyes kés.
A vajat morzsold el a liszttel, add hozzá a tojást, a cukrot, a csipetnyi sót, majd a vizet. Dolgozd össze, és oszd ketté a rugalmas tésztát. Az egyik felét lisztezett deszkán nyújtsd ki, és bélelj ki vele egy tepsit vagy piteformát. Egyengesd rá a tölteléket. A tészta kisebb felét is nyújtsd ki, vágd fel hosszú csíkokra, és helyezd a töltelékre, azaz rácsozd be. Kend le felvert tojással, és előmelegített sütőben, 180 fokon süsd körülbelül 30 percig, amíg a teteje aranysárga lesz.
0 Megjegyzések