A fűszeres körte leveles tésztában sütve nemcsak mutatós, hanem mennyei őszi csemege is, amit képtelenség elhibázni.
A leveles tészta felhasználásának csak a képzelet szabhat határt. Csomagolj bele körtét, és süsd meg roppanósra! Ha a gyümölcsöt fűszeres lében párolod, még izgalmasabb lesz a végeredmény. Hidegen is, melegen is rendkívül finom, és még másnapra is megmarad a formája. Melegebb napokon érdemes hozzá fagyit is kínálni.
Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta
15 dkg cukor
4 db körte
7 dl víz
1 rúd fahéj
5 db szegfűszeg
0.5 db citrom
1 db tojás a kenéshez
Elkészítés:
A vizet öntsd egy lábosba, add hozzá a cukrot, a citrom levét, a szegfűszeget és a fahéjat. A körtéket hámozd meg, de a szárát hagyd meg. Rakd a szirupba, és párold benne a körtét 10-15 percig. Közben forgasd a gyümölcsöt, hogy egyformán puhuljon.
Ha szükséges, a leveles tésztát olvaszd ki szobahőmérsékleten, és lisztezett felületen nyújtsd ki. Derelye- vagy pizzavágóval vágj hosszú, keskeny csíkokat, és óvatosan tekerd a körte köré. Felülről lefelé haladj, és a tésztát mindenképpen rögzítsd a körte szárához, különben összecsúszik. Az egyes csíkokat pedig rögzítsd egymáshoz, ha nem érik körbe a körtét. Ezt a műveletet a legjobb már a sütőpapírral kibélelt tepsiben végezni, hogy ne kelljen mozgatni a gyümölcsöt. Ha marad ki tészta, abból formázhatsz levelet. Kend meg a tésztát felvert tojással, és 190 fokon süsd meg körülbelül 20 perc alatt.
Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek
0 Megjegyzések