A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kiadós székelykáposzta házi savanyú káposztából, római tálban készítve


A székelykáposzta a magyar konyha hagyományos étele, de nincs két egyforma változat. Ebben nem fogsz csalódni!


Tudtad, hogy a fenséges étel a nevét nem a székelyekről, hanem Székely József költőről kapta? Kérésére az Arany Sas Fogadóban készítették el a sertéshúsos káposztát. Azóta is gyakran kerül az asztalra, főleg télen. Ha nem próbáltad még, feltétlenül készítsd el cserépedényben, sokkal finomabb lesz. Melegítsd, ahányszor csak akarod!

Hozzávalók 4 személyre:

* 1 kg káposzta
* 1 kg sertéshús
* 2 db vöröshagyma
* 4 gerezd fokhagyma
* 2 evőkanál zsír
* 1 evőkanál pirospaprika
* 1 teáskanál kömény
* só
* bors

Elkészítés:

A vöröshagymát vágd apróra, a húst pedig kisebb kockákra. A zsírt olvaszd fel egy lábosban, majd dinszteld meg rajta a hagymát, közben add hozzá a préselt fokhagymát. Rakd bele a húst, kevergesd fehéredésig. Szórd meg sóval, borssal, pirospaprikával, köménnyel, öntsd fel kevés vízzel, és főzd 30 percig. Nem kell, hogy a hús teljesen puha legyen. Ha a káposzta túl savanyú, mosd ki, és nyomkodd ki belőle a vizet.

Fogj hozzá a rétegezéshez. A beáztatott tál aljába a káposzta fele kerül, arra a pörkölt, a tetejére pedig rendezd a maradék káposztát. Kicsit össze is keverheted. Öntsd fel annyi vízzel, hogy mindent éppen ellepjen. Süsd 180 fokon egy órán keresztül. Ne melegítsd elő a sütőt, nehogy a tál elrepedjen. Ha szükséges, közben pótold a vizet. Akkor jó, ha a hús és a káposzta is puha.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések