A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Jobb később, mint soha: negyven év után küldték vissza a könyvet


Különleges csomag érkezett a pécsi Csorba Győző Könyvtár Belvárosi Fiókkönyvtárába: A lovakat lelövik, ugye? c. regénye 40 év után került vissza méltó helyére, miután egy bűnbánó olvasó postán elküldte az 1975-ös kiadású könyvet. Horace McCoy könyvében a következő üzenet állt:

„Tisztelt Cím! Szeretnék Önöktől bocsánatot kérni. A 80-as években elloptam egy könyvet a Pécsi Megyei Könyvtárból, ezt most visszaküldöm.”

Több mint harminc éve dolgozik könyvtárosként Szabolcsiné Orosz Hajnalka (61), ám pályafutása alatt nem találkozott ilyesmivel. A lopás alól, ami ebben az esetben a kölcsönzés lejártát jelenti, feloldozást nyert a feledékeny férfi a kötet visszaküldésével.

– Az emberek nagy része rendes, becsületes könyvtári olvasó, de azért találkoztam már hajmeresztő esetekkel. A visszahozott könyvekben találtam már téliszalámit, színházjegyeket, családi fotókat, ilyen levelet viszont még soha. Őszintén szólva először azt hittem, az egyik jelenleg is beiratkozott olvasónk küldte vissza postán a kölcsönzött könyvét. Nagyon meglepődtem, amikor kinyitottam a csomagot, és elolvastam a kis cetlit. Elmosolyodtam, a szívemet pedig melegséggel töltötte el, hogy vannak még ilyen lelkiismeretes emberek a világon. Látszott, hogy megbánta tettét, a kötetet ugyanis védőcsomagolásban adta fel – mesélte lapunknak Hajnalka, aki szerint szó sem volt arról, hogy késedelmi díjat kellene fizetnie a titokzatos idegennek.


– Nem egy pótolhatatlan könyvről van szó, sok példányunk van belőle, itt azonban nem ez számít, hanem maga a gesztus. Tökéletes példa, hogy soha sem késő megbánni a bűneinket – mondta a könyvtáros.

Aki azonban ennek ellenére is tart a retorziótól, annak az Országos Könyvtári Napokon tartott amnesztia vagy megbocsátás hetét tudjuk ajánlani, ahol a könyvek visszatértek a megszokott helyükre. A most megkerült, körülbelül 1000 forintot érő McCoy könyv 40 év után is jó állapotban van, valószínűleg kiállítják majd.


Napi húsz forint a késedelem

Aki nem viszi vissza időben a könyveket, annak darabonként és naponta 20 forintot kell fizetnie. Ez negyven év után összesen 292 000 forintot jelentene. A késedelmi díjakkal akár a bírósági behajtásig is el lehet jutni, ha az adott kötet ritka és drága. Ha túl sok lett a késedelmi díj, lehet kérni méltányosságot, ilyenkor a késedelmi díj 50 vagy akár 100 százalékát is elengedhetik.


Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések