A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Beidézi a rendőrség a DK-s Niedermüllert


Erzsébetváros DK-s polgármesterének vallomása perdöntő lehet a bitcoinbányász Borka-Szász korrupciós ügyében.


Az M1 értesülései szerint

Niedermüller Pétert, Erzsébetváros DK-s polgármesterét is beidézhetik a rendőrségre volt párttársa, Borka-Szász Tamás bitcoinbányájával kapcsolatban,
amit a VII. kerületi önkormányzat irodájában találtak.

A nyomozók egy számítógép-hálózatot foglaltak le, a gyanú szerint ennek erőforrásait bocsátották áruba az interneten.
Fizetségként olyan virtuális valutát kaphattak, amit bűnözők is használnak illegális tevékenységük finanszírozására
– közölte az M1 Híradója.

Igazságügyi informatikai szakértő vizsgálhatja meg akár már a jövő héten azokat a számítógépeket, amelyeket a Nemzeti Nyomozó Iroda foglalt le a múlt héten az erzsébetvárosi polgármesteri hivatalban a Demokratikus Koalíció frakcióvezetőjének a szobájában. A gépparkról működés közben, még a lefoglalás előtt készült videót az Origo hozta nyilvánosságra -tájékoztatott a Híradó.hu.

A gyanú szerint az informatikai végzettségű

Borka-Szász Tamás bitcoinbányát üzemeltetett az irodában,

amivel akár több százezer forinttal is megterhelhette az önkormányzat villanyszámláját.

Az ügyben jelenleg áramlopás miatt nyomoznak, de az M1 úgy tudja, hogy
csalás és hűtlen kezelés is szóba jöhet.


Az eljárás most még ismeretlen tettes ellen folyik, Borka-Szász Tamás mindenesetre már a házkutatás napján kilépett a Demokratikus Koalícióból és lemondott minden önkormányzati tisztségéről. – ismertette a Híradó.hu.

A polgármesteri hivatal több dolgozója számíthat tanúkénti idézésre, de – az M1 információi szerint – szükségessé válhat Niedermüller Péter polgármester kihallgatása is.

A bitcoin bányászata, vagyis egy számítógép erőforrásainak átengedése ismeretleneknek virtuális pénzért, önmagában nem bűncselekmény.

A huzamosabb időn keresztül tartó maximális igénybevétel azonban jelentős áramfogyasztással, vagyis költséggel jár.

Perjési Zsolt biztonsági tanácsadó szerint a bitcoin, vagy bármely más kriptovaluta forgalma a hatóságok számára láthatatlan, ezért azt sokszor illegális tevékenység, például fegyver- és kábítószerkereskedelem finanszírozására, vagy zsarolásoknál használják.

Niedermüller Péter DK-s polgármester sem a botrány kirobbanásakor, sem a csütörtöki képviselőtestületi ülés után nem kommentálta a hírt, hogy párttársa a hivatali számítógépén bányászhatta a kriptovalutát.

Saját közösségi oldalán azonban Niedermüller Péter már a házkutatás napján tényként írt arról, hogy párttársa, Borka-Szász Tamás lopta az áramot.

Ugyanakkor azt hangoztatta, hogy semmiről nem tudott.

Vattamány Zsolt, Erzsébetváros fideszes önkormányzati képviselője az Origo érdeklődésére elmondta, hogy az ülésen kérdést tettek fel a polgármesternek a lopási üggyel kapcsolatban, azonban a Fidesz kérdéseit éppúgy elhárította Niedermüller, mint a sajtóét. Vattamány Zsolt tavaly októberig vezette a belvárosi kerületet, így tapasztalataira támaszkodva állítja, hogy közvetlen munkakapcsolatban levő, egy pártban politizáló képviselők gyakran egyeztetnek, tartanak megbeszéléseket egymás irodáiban.
Teljesen elképzelhetetlen, hogy egy magas beosztásban dolgozó képviselő hivatali helyiségét hónapokon keresztül elkerülte minden kollégája.

Csütörtökön több kérdést is feltett az M1 a polgármesternek, ezekre azonban eddig nem érkezett válasz.

A szerdai testületi ülés után az Origo.hu annyit szeretett volna megtudni Niedermüller Pétertől, hogy járt-e az utóbbi időben Borka-Szász Tamás irodájában – írták. Niedermüller Péter a nyomozás érdekeire hivatkozva tagadta meg a válaszadást…

Ha ugyanis nem járt, akkor egy nemleges válasszal semmilyen formában nem akadályozná a nyomozást – érvel jogosan az Origo szerkesztője -, ha viszont igen, akkor az igen válasszal már segíti is: saját maga ellen szolgáltatna bizonyítékot, vagyis a polgármester válaszának csak akkor van értelme, ha tudott Borka-Szász lopási ügyéről.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések