A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A fertőzöttek nagy része még a fiatalok közül kerül ki, de az idősek is egyre inkább érintettek


Javuló tendenciát lát az Operatív Törzs az iskolákban, változik a V4-országokra vonatkozó belépési szabály, elegendő védőeszközzel rendelkeznek a kórházak. Összefoglaló a testület hétfői tájékoztatójáról.


Müller Cecília a tájékoztató elején ismertette az elmúlt nap járványügyi adatait: 905 fővel emelkedett a fertőzöttek száma az elmúlt napon, így jelenleg 22 482 aktív fertőzött van nyilvántartva az országban. Újabb 11 fő halt meg, akik valamilyen krónikus betegségben szenvedtek, a legtöbben szív- és érrendszeri betegségben voltak érintettek. Az életkoruk 68-83 év között volt. 649 főt ápolnak kórházban, 40-en vannak lélegeztetőgépen. Az összes beazonosított pozitív személy eddig 31 480 fő. Hétfőig 765 598 PCR-tesztet végeztek el.

Müller Cecília országos tisztifőorvos kiemelte: bár a fertőzöttek nagy része még mindig a fiatalok közül kerül ki, az idősek is egyre inkább érintettek.  Hozzátette: a járvány felszálló szakaszában vagyunk Európa-szerte és nemzetközi szinten is.

Ennyi helyen van rendkívüli szünet

Az országos tisztifőorvos szólt arról is, hogy eldöntött az orvosok béremelése, ezzel is köszönetet mondanak a helytállásukért. Az oktatási nevelési intézményekkel kapcsolatban jelezte, hogy  jelenleg 21 óvodában és 5 iskolában van rendkívüli szünet, 64 osztálynál és 4 teljes iskolánál pedig digitális tanrendet rendeltek el. Ez javuló tendenciát mutat – hangsúlyozta Müller Cecília, aki ez alkalommal is felhívta a figyelmet a védekezéssel kapcsolatos szabályok betartására.

Kiss Róbert rendőr alezredes közölte, hogy a járványügyi szabályok betartásával kapcsolatban 64 esetben került sor intézkedésre a hétvégén. Üzletekben, vendéglátóhelyeken 33 személlyel szemben kellett intézkedni.  Az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa beszélt a mától hatályos új belépési szabályokról, amelyek jelentős könnyítést jelentenek a Csehországból, Szlovákiából és Lengyelországból érkezők számára. Ők egy negatív teszttel és érvényes szállásfoglalással beléphetnek Magyarországra.
 

Itt is hordjunk maszkot

Müller Cecília beszámolt róla, hogy  számos védőeszköznek, felszerelésnek a hazai gyártása is biztosított, két hétre el vannak látva ezekkel az intézmények.  A szakember azt javasolta, hogy a szabadtéri piacokon is hordjunk maszkot. – A házi készítésű maszkok is megfelelnek a vírus terjedésének megakadályozására, a lényeg, hogy jól takarják az arcot. Anyaga lehetőleg pamut legyen, mert az jól bírja a 60 fokon való mosást és a vasalást – közölte.


Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések