Nem kell eldöntened, hogy túrós, mákos vagy szilvás pitét készíts, akár egy sütibe is kerülhet mindegyik töltelék.
A pitefüggők nem tudnak ellenállni a házi mákos-túrós pitének, főleg, ha a tetejére jó sok szilva is kerül. Mivel a tésztát nem szükséges pihentetni, érdemes előbb a kétféle tölteléket elkészíteni. Tökéletes desszert, de az uzsonnás dobozba is jól jön. A tartalmas sütiben a mák és a túró együtt is remekül harmonizál a szilvával.
* 40 dkg liszt
* 20 dkg vaj
* 10 dkg cukor
* 2 evőkanál tejföl
* 2 teáskanál sütőpor
* 1 db tojás
* 1 csipet só
A túrós réteghez
* 50 dkg túró
* 10 dkg cukor
* 1 db citrom reszelt héja
* 2 evőkanál pudingpor
* 2 db tojás
* 1 csomag vaníliás cukor
A mákos réteghez
* 20 dkg mák
* 5 dkg vaj
* 1.5 dl tej
* 12 dkg cukor
* 1 kávéskanál szegfűszeg
* 1 kávéskanál fahéj
* 1 csomag vaníliás cukor
A tetejére
* 60 dkg szilva
A mákos réteghez a tejet forrald fel a vajjal, add hozzá a mákot, a kétféle cukrot, a szegfűszeget, a fahéjat, és főzd egy percig.
A tésztához a lisztet keverd össze a sütőporral és egy csipet sóval, majd szitáld egy tálba. Reszeld hozzá a hideg vajat, és kezdd összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, dolgozd hozzá a cukrot, az egész tojást, és annyi tejfölt, hogy rugalmas tésztát kapj. Gyors mozdulatokkal gyúrd össze.
A tésztát nyújtsd ki enyhén lisztezett felületen, majd rakd a tepsibe. Simítsd rá előbb a túrós, majd a mákos masszát, a tetejére pedig rakd a megmosott, felezett szilvákat. Előmelegített sütőben, 170 fokon süsd meg körülbelül 40 perc alatt.
A pitefüggők nem tudnak ellenállni a házi mákos-túrós pitének, főleg, ha a tetejére jó sok szilva is kerül. Mivel a tésztát nem szükséges pihentetni, érdemes előbb a kétféle tölteléket elkészíteni. Tökéletes desszert, de az uzsonnás dobozba is jól jön. A tartalmas sütiben a mák és a túró együtt is remekül harmonizál a szilvával.
Hozzávalók:
A tésztához* 40 dkg liszt
* 20 dkg vaj
* 10 dkg cukor
* 2 evőkanál tejföl
* 2 teáskanál sütőpor
* 1 db tojás
* 1 csipet só
A túrós réteghez
* 50 dkg túró
* 10 dkg cukor
* 1 db citrom reszelt héja
* 2 evőkanál pudingpor
* 2 db tojás
* 1 csomag vaníliás cukor
A mákos réteghez
* 20 dkg mák
* 5 dkg vaj
* 1.5 dl tej
* 12 dkg cukor
* 1 kávéskanál szegfűszeg
* 1 kávéskanál fahéj
* 1 csomag vaníliás cukor
A tetejére
* 60 dkg szilva
Elkészítés:
A túrót villával kicsit nyomkodd össze, add hozzá a vaníliás cukrot, a cukrot, a reszelt citromhéjat, a pudingport, a tojások sárgáját, majd keverd össze. A fehérjéket verd kemény habbá, és forgasd a túróhoz.A mákos réteghez a tejet forrald fel a vajjal, add hozzá a mákot, a kétféle cukrot, a szegfűszeget, a fahéjat, és főzd egy percig.
A tésztához a lisztet keverd össze a sütőporral és egy csipet sóval, majd szitáld egy tálba. Reszeld hozzá a hideg vajat, és kezdd összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, dolgozd hozzá a cukrot, az egész tojást, és annyi tejfölt, hogy rugalmas tésztát kapj. Gyors mozdulatokkal gyúrd össze.
A tésztát nyújtsd ki enyhén lisztezett felületen, majd rakd a tepsibe. Simítsd rá előbb a túrós, majd a mákos masszát, a tetejére pedig rakd a megmosott, felezett szilvákat. Előmelegített sütőben, 170 fokon süsd meg körülbelül 40 perc alatt.
0 Megjegyzések