A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Több nagy üzletet nem érdekel a koronavírus elleni védekezés

Nem, alig, vagy rosszul kezeli a vírushelyzetet a nagy multicégek egy része. Legalábbis ezt tapasztaltuk az egyik legnagyobb budapesti plázában, amikor az üzleteket végigjártuk. A fertőtlenítőszerrel kapcsolatban a variációk a következők: nincs kézfertőtlenítő, vagy kevés van, vagy nem higiénikus flakonban tartják. A maszk viselése talán még aggasztóbb, az eladók esetében következőkkel találkoztunk: nincs maszk, az orron van a maszk, vagy az állon. Természetesen nem akarunk általánosítani, két plázában látott multikra utalunk, amikor azt írjuk: egy dologban nyilvánvalóan erősek, a szólamokban. Nagy plakátokon jelzik, a vírus elleni védelem nagyon fontos. Azaz, szavakban, meg persze nyilván a "menedzserek" "mítingjein", meg amikor a "társadalmi felelősségvállalásról" meg "fenntarthatóságról" papolnak. A valóság azonban egészen más.

Plakát hirdeti az egyik budapesti bevásárlóközpont bejáratán, hogy járványhelyzet miatt többek között a maszk viselete kötelező.

AMI SZEMMEL LÁTHATÓ ÉS HALLHATÓ, HOGY A LÁTSZATRA ÜGYELNEK: TÖBB MONITORON IS OLVASHATÓ A MASZKRA VALÓ FIGYELMEZTETÉS, ÉS RENDSZERESEN BE IS MONDJÁK, NEM CSAK MAGYARUL, ANGOLUL IS. 

RENDKÍVÜL FONTOS VISZONT, MINT TUDJUK, A FOLYAMATOS KÉZFERTŐTLENÍTÉS. MÁR HA LENNE ELEGENDŐ FERTŐTLENÍTŐ-KÉSZÜLÉK VAGY FLAKON. 

Az épületben hosszas, nagyon hosszas keresgélés után bukkanunk rá, no nem a kézfertőtlenítőre, hanem az információs pontra. Ott azt a választ kapjuk, hogy

hát ott van az oszlop mögött, nem látja? 

Nem, de végül megtaláltuk. A nem túl higiénikus automata körül nagy pocsolyát látunk. Nem takarították fel a kiömlott fertőtlenítőszert.

Ilyen előzmények után megyünk be az üzletekbe. Először egy holland székhelyű, szinte az egész világon jelen lévő nagy élelmiszerüzletbe.

Az eladó kérdésünkre büszkén mondta, hogy

kézfertőtlenítő természetesen van, a 3. sorban. 

Amikor felvetjük, hogy nem venni akarunk, hanem most szeretnénk használni egy kicsit, hogy tiszta legyen a kezünk, azt a választ kapjuk, hogy „ja, úgy nincs".


 Sebaj, majd a következő üzletben. Egy cipőáruházba, egy német céghez lépünk be. Itt

VAN KÉZFERTŐTLENÍTŐ. IGAZ, EGY KÉZZEL NYOMHATÓ FLAKONBAN. OLYANBAN, AMILYENBŐL LOCSOLNI SZOKTÁK A VIRÁGOKAT. 

És úgy tűnik, ez a cipőboltokban bevett szokás, ezzel szinte teljesen megegyező flakont találunk egy másik, osztrák óriáscégnél.

Két eladó van bent, mindkettőn maszk, mind a kettőjükön rosszul. Az egyik nő teljes orra kint van, a másik gyakorlatilag sálként viseli, a fülére csatolva a tartógumit.

Sz***ul érint minket ez a rohadt maszk 

- mondja utóbbi.

Mielőtt belépnék a szomszéd üzletbe, a bejáraton a nagy plakátot látjuk: a maszk használata kötelező.

Végre, gondoljuk, bár az előbbiek után vannak kétségeink a helyes viselésről. Nem alaptalanul, ugyanis az eladón egyáltalán nincs maszk. Miután rajtunk (és más vevőkön is) van, némi hezitálás után ő is kivesz egyet a pultból és felteszi.

A plázában két üzlete is van egy svéd divatcégnek, amely elsősorban ruhákat árul. Mind a kettő hatalmas üzlet, és mind a kettőben van kézfertőtlenítő, méghozzá automata, elég alátartani a kezünket.

A HATALMAS ÜZLETEKBEN AZONBAN CSAK EGYET-EGYET TALÁLTUNK. 

Tehát, ha mondjuk valaki a gyerekének akar ruhát venni, és azt átválogatja – hiszen nyilván kicsi annak az esélye, hogy elsőre a jó méretű, jó anyagú, megfelelő színű akadjon a kezébe –, akkor vagy visszamegy a bejárathoz, és fertőtleníti a kezét, vagy keresgél tovább. Azzal a kézzel, amellyel hozzányúlt több olyan ruhához, amelyet előtte több tucat ember fogott meg.

De megnéztünk egy másik budapesti plázát, és ott sem jobb a helyzet. A nagy ruhahálózat boltjában üres a kézfertőtlenítő. Az egyik eladó szerint hetek óta.

Egyébként, ha a plázát a parkolón keresztül közelítjük meg, akkor elkerülhetetlen, hogy megfogjuk a kilincset, az ajtó nem automata. Azt pedig előttünk percek alatt több száz ember fogta meg. Kézfertőtlenítő pedig sehol. Távozásnál ugyanez igaz, plusz még ott van a parkolás, az automatán gombokat kell nyomni. Kézfertőtlenítő itt sincs.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések