Hétfőn egy 21 hónapos kislány kizuhant egy harmadik emeleti panellakás erkélyéről Szekszárdon. A baleset után a gyereket még mentőhelikopterrel bevitték a pécsi kórházba, de az életét már nem tudták megmenteni. A rendőrség egyelőre ismeretlen tettes ellen indított eljárást kiskorú veszélyeztetése miatt, amiért Borbély Zoltán ügyvéd szerint súlyos büntetést is kaphat a felelős. 

Ahogy azt az Origo elsőként megírta, a kislány édesanyja nyitva hagyta az erkélyajtót, így juthatott ki.

AZ ERKÉLY RÁCSÁBÓL HIÁNYZOTT EGY RÉSZ, OTT ESHETETT KI. 

A baleset után a gyerek apja egyből átrohant vele a szemközti mentőállomásra.

Információink szerint a Tartsay Vilmos lakótelepen, ahol a tragédia történt,

A LAKÁSHOZ TARTOZÓ ERKÉLY MINDEN ESETBEN A TULAJDONOSOKÉ, MEGVÉTELKOR BELE VAN SZÁMÍTVA AZ ALAPTERÜLETBE, 

így jogilag a családot terheli a felelősség, hogy az erkély rácsából hiányzott egy darab.

Még nem hallgattak ki senkit

Az esettel kapcsolatban megkerestük a rendőrséget, akik elmondták, hogy

ISMERETLEN TETTES ELLEN INDÍTOTTAK ELJÁRÁST KISKORÚ VESZÉLYEZTETÉSE MIATT. 

Azt is megtudtuk, hogy egyelőre nem hallgattak ki senkit, többet viszont a nyomozás érdekeire hivatkozva nem árulhattak el.

Borbély Zoltán ügyvéd az Origónak elmondta, hogy a kiskorú veszélyeztetése csak olyan személy ellen lehetséges, akinek nevelésére, felügyeletére van bízva a gyerek.

LEHET A SZÜLŐ, A GYÁM, DE AKÁR AZ IS, AKI EGY HÁZTARTÁSBAN ÉL A GYEREKKEL. 

Többnyire tartós felügyeletet jelent, de lehet akár egyszeri alkalom is.


ABBAN AZ ESETBEN, HA A FELÜGYELŐ SZEMÉLY MEGSZEGI A KÖTELEZETTSÉGEIT, ÉS EZZEL A GYEREK TESTI, ÉRTELMI, ERKÖLCSI VAGY ÉRZELMI FEJLŐDÉSÉT VESZÉLYEZTETI, AZ 1-5 ÉVIG TERJEDŐ SZABADSÁGVESZTÉSSEL FENYEGETETT. 

A nevelési kötelezettséget meg lehet szegni akár aktív magatartással vagy mulasztással is.

„Mindig óriási dilemma, hogy terheli-e, jelen esetben a szülőt gondatlanság a tragédiában. Van-e bármilyen olyan kötelességszegés, ami esetlegesen felróható a felügyeletet ellátó szülőnek. Az ilyen eset véleményem szerint elsődlegesen nem büntetőjogi kérdés, mert nagyobb büntetés egy szülőnek, mint hogy elveszíti a gyermekét, nincs, és nem is lehet" – mondja Borbély Zoltán. Hozzátette, hogyha haláleset történik, akkor az súlyosabb a veszélyeztetésnél, mivel a halál ténye az már nem veszély, hanem büntetőjogi értelemben eredmény.

Miközben ezeket mondom, emberileg borzalmasan sajnálom a szülőt, aki ezzel a balesettel már egy életre szóló büntetést kell hogy hordozzon 

– tette hozzá.


A végcél: tovább élni

Révész Renáta Liliána pszichológus és gyásztanácsadó szerint a gyászfolyamat nagyon hasonló az elején minden veszteségnél, bárkit is veszítünk el. Nyilván nagy sokkal indul, az pedig hogy a gyerekünket veszítjük el, csak nehezíti a folyamatot, mert

A SZÜLŐ KOMOLY FELELŐSSÉGET ÉREZ A GYEREKE IRÁNT. 

Minden gyásznál nagy a bűntudat, de ebben az esetben még nagyobb. Ha pedig baleset történik, az egy komplikált gyászhelyzet. Betegségnél, vagy időskornál kicsit könnyebb elfogadni a halált, de amikor baleset történik, akkor végképp úgy érezzük, hogy ezt meg kellett volna akadályozni. Szinte el sem hisszük, hogy megtörtént.

Ez egy hónapokra szóló feladat, és a gyerek elvesztése utáni gyász még akár több is lehet, mint egy év 

– mondja az Origónak a pszichológus.

A baleseti gyász egy trauma, hogy ez egyáltalán megtörtént, és hogyan történt. Először a trauma feldolgozásának időszaka van, ami nagyon nehéz folyamat, mert nagy stresszel jár.

A SZÜLŐK EMIATT NAGYON FELFOKOZOTT ÁLLAPOTBAN VANNAK, EZÉRT NEM TUDNAK ALUDNI, NINCS ÉTVÁGYUK. IGAZÁBÓL EGÉSZ ÉLETÜK A STRESSZBEN ÉS EBBEN A TRAUMÁBAN ZAJLIK HETEKIG. 

"A krízis, a gyászfeldolgozás maga ezzel párhuzamosan, de inkább csak ezután tud elindulni. Hogy helyre rakjak valamit ebből, mi az, amit tovább tudok vinni a vele töltött időből" – magyarázza a gyásztanácsadó. Hozzátette, hogy

NEHEZÍTI AZ A GONDOLAT IS, HOGY ELFOGADHATATLANNAK TARTJUK, HOGY EGY GYEREK MEGHALHAT. 

A gyászfolyamatnak egy nagyon fontos fordulópontja, hogy el tudjuk fogadni, hogy ez megtörténhet. Aki vallásos, annak ilyen esetben sokszor a hite is megrendül, ami egy újabb veszteség. Nem tud segíteni az elv az elfogadásban.

Révész Renáta Liliána elmondása szerint a végső cél az, hogy az ember a történtek ellenére, egy idő után képes legyen tovább élni.

A kislányt a baleset után mentőhelikopterrel a pécsi kórházba vitték, de olyan súlyosak voltak a sérülései, hogy az életét már nem tudták megmenteni.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek