A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Lemondanak egy bányavállalat vezetői, mert a cég felrobbantotta az őslakosok barlangját

Az ausztráliai tőzsdefelügyelethez eljuttatott közleményében a világ legnagyobb bányaipari vállalata, a Rio Tinto bejelentette, hogy távozik posztjáról a cég vezérigazgatója és néhány más vezető is - írja a Guardian. Az ügy mögött a cégre nehezedő nyomás áll: idén tavasszal ugyanis a vállalat egy értékes vasérctartalék miatt, felrobbantotta Ausztrália egyik kivételesen értékes, archaikus, az őslakosok ma élő leszármazottai számára is fontos kulturális-régészeti helyszínét.

A Juukan-szurdokban található, felbecsülhetetlen régészeti jelentőségű, 46 ezer éves, barlangi kőszállásokat májusban semmisítették meg egy vasércbánya bővítésekor a nyugat-ausztráliai Pilbara régióban. A cég ugyanis így hozzáférhet ahhoz a mintegy 8 millió tonna, magas tisztaságú vasérchez, mely a becslések szerint 133 millió ausztrál dollár, azaz mintegy 25 milliárd forint értéket képvisel.

A BARLANGOK FELROBBANTÁSA UTÁN A RIO TINTO TÁMADÁSOK KERESZTTÜZÉBE KERÜLT, A VÁLLALAT LÉPÉSÉÉRT NEMCSAK AUSZTRÁLIÁBAN ÉS AZ OTTANI ŐSLAKOS SZERVEZETEK RÉSZÉRŐL, HANEM A NEMZETKÖZI SZÍNTÉREN IS SOK KRITIKÁT KAPOTT. 

Augusztusban a Rio Tinto közölte: bár személy szerint senki sem hibáztatható a bánya robbantásos kiterjesztése miatt, amelyben a régészeti lelőhelyek megsemmisültek, a vállalat nem tartotta magát egyik alapelvéhez, a helyi közösségek és örökségük tiszteletéhez. Ezért három magas rangú vezetőtől megvonták éves teljesítménybónuszukat.

Az ügy azonban ezzel még nem ért véget. Ahogy a BBC arról beszámol, már az ausztrál parlament is foglalkozik azzal, ebből pedig vélhetően egy átfogó vizsgálat következik majd a Rio Tinto ellen. A cég egyébként az év későbbi részére ígérte saját belső vizsgálatának eredményét arról, hogyan fordulhatott elő a kivételes jelentőségű lelőhely felrobbantása. A helyszínen korábban számos régi szerszámot és használati eszközt is találtak, hajmaradványok DNS-elemzése pedig igazolta, hogy az ősidőkben ott élő emberek és két, ma élő őslakos közösség tagjai között - a földterület régi tulajdonosai - genetikai kapcsolat van.

AZ ESET KAPCSÁN EGYRE CSAK DAGADÓ BOTRÁNY VÉGÜL ARRA KÉSZTETTE A CÉG VEZETŐIT, HOGY FÉLREÁLLJANAK. 

Kiderült ugyanis, hogy már a cég részvényesei is kellemetlenül érzik magukat az ügy miatt, és az igazgatótanácsra egyre nagyobb nyomás nehezedik tulajdonosi oldalról a kínos incidens okán.

Ezért Jean-Sébastien Jacques, a vállalat vezérigazgatója benyújtotta lemondását, amit az igazgatótanács el is fogadott. Megjegyzendő azonban, hogy a cégvezető formailag közös megegyezéssel távozik, és legkésőbb márciusig pozíciójában marad. Mellette több más magas beosztásban dolgozó vezető is távozik, többek között a vasércbányászati üzletágért, valamint a vállalati kapcsolatokért felelős igazgató is.

A fejleményt több, őslakos érdekvédelmi tömörülés üdvözölte. Volt ugyanakkor közöttük olyan, amely szerint a vezetőváltás önmagában nem előzi meg a jövőbeni hasonló eseteket,

AHHOZ UGYANIS A CÉGEN BELÜL KELLENE STRUKTURÁLIS VÁLTOZTATÁSOKAT VÉGREHAJTANI, HOGY ILYEN TÖBBET NE FORDULJON ELŐ. 

A vasérc Ausztrália egyik fő exportcikke, amelyből tavaly 77 milliárd ausztrál dollár (16.160 milliárd forint) bevétele származott az országnak. Az ásványkincs bányászatának központja a ritkán lakott Pilbara, amelynek jelentős részén ma is őslakosok élnek.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések