A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Közép-európai együttműködéssel, Győrben készülhet a jövő harcjárműve

A győri Rába is részt vehet a német–magyar együttműködésben készülő modern gyalogsági harcjárművek legyártásában. A csúcstechnológiájú fegyverrendszer előállításába cseh cégek is bekapcsolódnak, tovább mélyítve a két ország közötti hadiipari együttműködést - írja a Magyar Nemzet.

"Évek óta együttműködünk a Rábával a teherautók gyártásában – mondta a Rheinmetall Defence (RM) ügyvezető igazgatója, Oliver H. Mittelsdorf a cseh Ekonomický deníknek adott interjúban. Ezt annak kapcsán ismertette, hogy a német hadiipari vállalat miként keres magyar partnereket a Magyar Honvédség Lynx (Hiúz) fantázianevű gyalogsági harcjárműveinek (IFV) legyártásához.

Az RM lánctalpas járművek értékesítéséért felelős alelnöke a cseh lap kérdésére hozzátette: ami Magyarországot illeti, a megállapodás részleteiről még nem beszélhet, a pontos darabszámok nem nyilvánosak. Oliver H. Mittelsdorf annyit azonban megjegyzett, hogy a beszerzés kapcsán összehasonlítható a cseh és a magyar hadsereg. Az RM az egyik ajánlattevő a 210 páncélozott lánctalpas gyalogsági harcjármű szállítására kiírt cseh tenderen.

CSEHORSZÁG 52 MILLIÁRD KORONA ÉRTÉKBEN AKAR BESZEREZNI IFV-KET, AZ ÜZLET NAGYSÁGRENDILEG MEGEGYEZIK AZ RM ÁLTAL MAGYARORSZÁGGAL KÖTÖTT SZERZŐDÉS 700 MILLIÁRD FORINTOS VOLUMENÉVEL.

Az RM ügyvezető igazgatója egy alakuló német–magyar–cseh közép-európai hadiipari együttműködésről is beszélt.

Meg kell találnunk az együttműködési lehetőségeket a magyar és a cseh vállalatok között"
– fogalmazott a német cégvezető, nyomatékosítva, hogy nem az optimális, hanem a legjobb megoldást fogják keresni minden fél számára. Mittelsdorf szerint az ideális az lenne,

HA RÉGIÓNK MÁS – SZINTÉN EU- ÉS NATO-TAG – ORSZÁGAIT IS BEVONHATNÁK A HARCJÁRMŰGYÁRTÁSI EGYÜTTMŰKÖDÉSBE.


Az RM vezetőjének szavait támasztja alá, hogy az állami tulajdonú győri Rábánál az év elején, a 2004-ben indított katonai beszerzési program kifutásával felszámolták a H sorozatú terepjáró tehergépkocsik gyártókapacitását, azonban azt azóta sem közölték, hogy milyen más célra hasznosítják a felszabaduló szakembereket, eszközöket. Közben a Rába az RM részére 2017 óta szállít katonai teherautó-alkatrészeket.

RÁADÁSUL A MAGYAR–CSEH HADIIPARI KAPCSOLATOK IS ERŐSEK, KISKUNFÉLEGYHÁZÁN CSEH LICENC ALAPJÁN KÉSZÜLNEK A MAGYAR FEGYVERES SZERVEK PISZTOLYAI, GÉPPISZTOLYAI ÉS GÉPKARABÉLYAI.

A cseh Aero Vodochody repülőgépgyárban pedig, amely sugárhajtású kiképző és alacsony támadógépeket gyárt, többségi tulajdont szerzett a magyar Aero Investment Partners Zrt.

A Magyar Nemzet felidézi, hogy augusztusban Lynx gyalogsági harcjárművek gyártására alapított vegyesvállalatot a német Rheinmetall céggel a magyar állam a honvédség NATO-vállalásainak teljesítése érdekében. A világ egyik legmodernebb páncélozott harcjárműve az Amerikai Egyesült Államok hadserege és az ausztrál szárazföldi haderő pályázatán is indul.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések