A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kétszázezer fölé emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma Ukrajnában


Nem lassul a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában, hétfőre már meghaladta a kétszázezret a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig megközelítette a négyezret - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatokból, amelyeket az egészségügyi miniszter is megerősített szokásos napi tájékoztatóján. Oroszországban sem jobb a helyzet, ott meghaladta a nyolcezret a fertőzöttek száma. Ezzel szemben Szerbiában enyhítettek a korlátozásokon.

A közölt adatok alapján az elmúlt napon 2671 új esettel 201 305-re nőtt az eddig igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké 37 újabb halálos áldozattal 3996-ra emelkedett, miközben eddig 88 453-an gyógyultak meg, közülük előző nap csak 571-en. Jelenleg már 108 856 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel, számuk 2063-mal nőtt egy nap alatt.

Területi bontásban előző nap a legtöbb új beteget, 339-et - továbbá két halálos áldozatot a kelet-ukrajnai Harkiv megyéből, a második legtöbbet, 328-at és nyolc elhunytat az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosból, Kijevből jelentették. Utóbbiban az azonosított fertőzöttek száma elérte a 22 143-at, a halálos áldozatoké 369-re nőtt.

Kárpátalján a jelenlegi adatok alapján az igazolt fertőzöttek száma 9654, közülük eddig 303-an hunytak el, míg 4530-an győzték le a kórt.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter közölte, hogy előző nap is elég sok, 472 koronavírusos beteget kellett kórházba szállítani az országban. A járvány kitörése óta a legtöbb Covid-beteg, 711 szeptember 22-én került egy nap alatt kórházba.

Az elmúlt napon újabb 122 egészségügyi alkalmazott kapta el a vírust, közülük már 14 921-en fertőződtek meg. A gyermekek között pedig 164 új esettel 13 244-re emelkedett az eddig megbetegedettek száma.

Közben Andrij Demcsenko, a határőrszolgálat szóvivője az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint megerősítette, hogy hétfőtől gyakorlatilag lejárt a külföldiek egy hónapos átmeneti beutazási tilalmának a határideje Ukrajnába. Előző héten a kabinetben lévő forrástól a hírportál úgy értesült, hogy a kormány nem készül a tilalmat meghosszabbítani, hanem keddtől új szabályokat léptet életbe. Várhatóan ugyanolyan feltételekkel utazhatnak majd be eszerint a külföldiek Ukrajnába, mint a külföldről hazatérő ukránok.

Hétfőtől életbe lépett a települések és a régiók színes - azaz zöld, sárga, narancs, illetve vörös - zónák szerinti új, felülvizsgált járványhelyzeti besorolása, amelyről múlt csütörtökön döntött a kormány. Kárpátalján két hét után Csap városa a legsúlyosabb vörös besorolásból a jóval enyhébb sárgába került át. Sztepanov szavai szerint a korábbi vörös besorolás jelentősen enyhített a településen a járványhelyzeten. Jelenleg egy megyeszékhely, a nyugat-ukrajnai Ternopil vörös besorolású, illetve még egy település és egy régió ugyanebben a megyében. Kárpátalján narancs besorolású maradt még Ungvár és az ungvári járás, sárga lett a városok közül Munkács, Beregszász és Huszt. A legfertőzöttebb régió, a főváros, Kijev szintén sárga besorolást kapott. A besorolást a megbetegedések száma és a kórházi ágyak leterheltsége alapján határozza meg a kormány. A vörös besorolású helyeken bezárják az iskolákat és leállítják a közösségi közlekedést, a narancsban főként a tömegrendezvényeken korlátozzák szigorúbban a résztvevők létszámát, a sárgában csupán az idősotthonok látogatását szabályozzák.

Előző nap 20 312 tesztet végeztek el Ukrajnában, ebből 16 533 PCR-tesztet és 3779 antitestszűrést.


Meghaladta a nyolcezret az új fertőzöttek száma Oroszországban

Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 8135-tel 1 159 573-ra emelkedett a hétfőn közölt hivatalos adatok szerint. 

Ez legnagyobb szám június 16. óta. A terjedés üteme második napja 0,7 százalékos, a korábbi 0,6 százalék után, a reprodukciós ráta pedig 1,2. Az új esetek 27 százaléka tünetmentes.

Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott koronavírus-fertőzöttek számát tekintve az Egyesült Államok (7 115 338), India (6 074 702) és Brazília (4 732 309) után.

Az aktív esetek száma 5372-vel 193 286-ra nőtt. A halálos áldozatoké 61-gyel - ez az elmúlt két hét minimuma - 20 385-re, a felépülteké pedig 2702-vel 945 920-ra emelkedett.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 45,4 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 308 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 224 240 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

A COVID-19 elleni első orosz vakcinát kidolgozó Gamaleja Intézet hétfőn közölte, hogy az oltást eddig több mint ötezren kapták meg a klinikai kísérlet harmadik szakaszában, vagy a "polgári forgalomban". Jelenős nem kívánatos tünetet vagy mellékhatást a vakcina leírásában foglaltakon felül senkinél sem észleltek.

Moszkvában hétfőtől érvényesek Szergej Szobjanyin polgármester ajánlásai, amelyek szerint mintegy ötezer vállalatnak lehetőség szerint ismét távmunkára kell átállítaniuk alkalmazottjaikat, a 65 év felettieknek tanácsos otthon maradniuk. Miattuk, valamint a szezonális felsőlégúti megbetegedések számának elszaporodása okán az orosz fővárosban előrehozottan megkezdték a távfűtési idényt.

A moszkvai metróban megszigorították az egészségügyi védőeszközök viselésének ellenőrzését. Az orosz főváros közlekedési vállalatának tájékoztatása szerint a tömegközlekedés több mint 85 ezer utasát bírságolták meg a kesztyű- és maszkviselési kötelezettség május 12-i bevezetése óta. A büntetés 4 ezer rubel (mintegy 16 ezer forint).


Szerbia enyhített a korlátozásokon

Enyhített az eddigi járványkorlátozásokon, engedélyezte a többi között a vendéglátóhelyek hosszabb nyitva tartását a koronavírus-járvány kezelésével megbízott szerbiai válságstáb hétfőn. 

A testület azzal indokolta döntését, hogy az európai országok közül Szerbia azok közé tartozik, amelyek a legsikeresebben küzdöttek meg a járvánnyal, az emberek fegyelmezettségét pedig valamivel "jutalmazni kell". Kilátásba helyezték, hogy ha hasonlóak maradnak a mutatók, akkor hamarosan a tömeges rendezvényeken részt vevők számának növelését is engedélyezhetik.

A Nyugat-Balkánon vasárnapról hétfőre 994-gyel nőtt az igazolt fertőzöttek és kilenccel a halálos áldozatok száma.

Hétfőre a regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 72-vel 33 384-re, Koszovóban 47-tel 15 464-re, Észak-Macedóniában 148-cal 17 631-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 123-mal 26 917-re emelkedett. Montenegróban 116 új fertőzöttet vettek nyilvántartásba, ám a külföldi laboratóriumokba korábban elküldött tesztek közül további 488 lett pozitív, így a fertőzöttek száma 10 313-ra nőtt az Adria-parti országban.

Szerbiában az utóbbi 24 órában eggyel 747-re, Koszovóban hárommal 625-re, Észak-Macedóniában hárommal 725-re, Bosznia-Hercegovinában pedig kettővel 821-re emelkedett a halottak száma. Montenegróban az utóbbi napon nem regisztráltak egyetlen halottat sem, így a COVID-19 betegség szövődményeibe eddig 158-an haltak bele.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek  

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések