A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kari Geri megfutamodott: visszakapják az autósok a sávokat

A Dohány utcáig visszakapják az autósok a kétszer két sávot, a biciklisávot pedig a parkolók helyén alakítják ki. A Nagykörút többi részén, a Blaha Lujza tértől a Nyugati térig viszont marad az egysávos autósforgalom – jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester a Nagykörútról és a biciklisávokról szóló sajtótájékoztatóján.


“22 civil szervezet álláspontjával értünk egyet, akik azzal érveltek, hogy a Nagykörút legyen Budapest főútja. A kompromisszumos javaslatunk alapján, aminek kialakítása a napokban elindul a kerékpárosok továbbra is biztonságosan biciklizhetnek, az autósoknak majdnem teljesen visszaadjuk az utat, az ott élőknek pedig jobb környezetet szeretnénk teremteni” – mondta Karácsony Gergely főpolgármester, és bejelentette:

A Nagykörúton a Petőfi hídtól a Dohány utcáig (kevéssel túl a Blaha Lujza téren) visszadják az autósoknak a kétszer 2 sávot. Az azt követő szakaszon marad a kétszer 1 sáv, mert itt nem lehet a kerékpársávot a parkolóban kialakítani. De itt járdaszigeteket fognak kialakítani, azért, hogy kedvezőbb lámpaprogramot kaphassanak az autósok. A költségeket a fővárosnak kell állnia 

– mondta Karácsony Gergely.

Balogh Samu, a főolgármester kabinetfőnöke a sajtótájékoztatón azt mondta: a csomópontok előtt változik a közlekedési rend, hogy ne torlódjanak fel nagyon az autók.

Április végétől – a járványügyi helyzethez kapcsolódó kerékpárosbarát intézkedéssorozat egyik lépéseként – Budapest egyik legfontosabb útvonalán, a Nagykörúton épült ki ideiglenes kerékpársáv, először az Üllői út és a Váci út közötti szakaszon, később júliustól a Ferenc körúton is. A mindkét irányú útpályán felfestett kerékpársáv miatt a körút az autók számára egysávos lett.

Karácsony Gergely most elmondta azt is, hogy a napokban, a héten már elindul a Nagykörúton a változásoknak a kivitelezése, a változások zöme szeptember első felében megtörténik, a másik rész a hónap végén. A ősz folyamán ugyanakkor komplex tervezés indul, aminek alapja egy közösségi tervezés a Nagykörút jövőjéről.

A főpolgármester elmondta azt is, hogy az áruszállítást ezt követően is engedélyezik. A most bejelentett megoldással 400-500 parkolóhelyet kell beáldozni. “Nyilvánvalóan minden kompromisszumos megoldásnál kell hozni áldozatokat” – jegyezte meg. De még lesznek finomítások, a cél, hogy a kerékpárosok továbbra is biztonságosan biciklizhessenek, az autósoknak majdnem teljesen visszaadják az utat, az ott élőknek pedig jobb környezetet teremtsenek.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések