A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Házias, zöldséges májgaluskaleves: a levesbetét finom puha, mégsem esik szét

Ne csak cérnametélttel gazdagítsd a zöldséglevest, egyszerű májgombóccal is változatossá teheted!

A könnyű zöldséglevest is feldobhatod májgaluskával. Felejtsd el a mirelitet, a házi sokkal jobb! Bármilyen májból készítheted, a csirkét könnyű kaparni, a sertést és a marhát pedig akár aprítógépben is pépessé dolgozhatod. A legjobb, ha a betétet levesben főzöd ki. A lisztet búzadarával is helyettesítheted.

Hozzávalók 4 személyre:

A leveshez
* 2 db sárgarépa
* 1 db fehérrrépa
* 1 db zeller
* 1 db leveskocka
* 1 db vöröshagyma
* 2 gerezd fokhagyma
* 1 db paprika
* 1 db paradicsom
* 1 csokor friss petrezselyem
* só
* bors
* olaj

A májgombóchoz
* 20 dkg csirkemáj
* 3 evőkanál zsemlemorzsa
* 1 evőkanál aprított petrezselyem
* 1 db vöröshagyma
* 1 db tojás
* liszt
* 1 késhegynyi só
* 0.5 kávékanál szárított majoránna
* bors
* olaj

Elkészítés:

A zöldségeket pucold meg, mosd meg, és aprítsd fel ízlés szerint. Egy nagyobb lábosban forrósíts olajat, tedd hozzá a répákat, a zellert, a hagymákat, és kevergetve süsd körülbelül öt percig. Szórd meg sóval, borssal, és öntsd fel két liter vízzel. Morzsold bele a leveskockát, kicsit később mehet hozzá a paprika, a paradicsom, és lefedve, kis lángon főzd addig, amíg a zöldségek megpuhulnak. Ez körülbelül 30-40 perc. A vége felé szórd meg aprított petrezselyemmel.

A levesbetéthez a vöröshagymát vágd apróra, és dinszteld meg kevés olajon. A májakat tisztítsd meg az inaktól, a hártyáktól, alaposan mosd meg, és éles késsel kapargasd meg. Add hozzá a vöröshagymát, a sót, a borsot, a majoránnát, az aprított petrezselymet, a tojást, a zsemlemorzsát, és annyi lisztet, amennyit felvesz. Akkor jó, ha már nem folyós, formázható a massza. Pihentesd 20 percig, majd készíts belőle gombócot, esetleg evőkanállal szaggasd ki, és főzd ki a levesben vagy sós, forró vízben. Akkor jó, ha a belseje homogén.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések