A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ezektől az ételektől vizesedik és puffad a test: 8 fogás, amit érdemes elkerülni


Elmondjuk, miért lesz estére nagy a hasad, és mit tehetsz ellene!

Ha úgy érzed, estére felpuffadt a hasad, bedagadt a bokád vagy a karod, és a mérleg is két-három kilóval többet mutat a kelleténél, nem kell rögtön azon aggódni, hogy hirtelen meghíztál-e. Inkább azt jelenti, hogy a vízháztartás ingadozásának köszönhetően túl sok vizet tartalékol a szervezeted. Jó hír, hogy egy kis odafigyeléssel könnyen tudsz tenni ellene!

A vizesedésnek gyakran hormonális okai vannak, például a női test menstruáció előtt sok vizet tart vissza, de egyes gyógyszerek mellékhatásaként, illetve vitaminok hiánya miatt is jelentkezhet. A túlzottan sós ételek elfogyasztásakor a sejtek rengeteg folyadékot kötnek meg, mivel a nátrium a szövetekből vizet von el, hastájékon raktározva el azt, ami látványban vastagabb külsőt kölcsönöz.
Ezektől az ételektől vizesedik a test

A túl sok visszatartott vizet a vese nem képes megfelelő mennyiségben kiválasztani, ezért a sejteken kívülre kerül a folyadék, a vér térfogata megnő, ami vérnyomásproblémákhoz vezethet. Az alábbi ételek kiiktatásával a feleslegesen visszatartott víztől is megszabadulhatsz.


A halkonzervek és konzervzöldségek magas nátriumtartalommal bírnak, többségüket sós, tartósítószeres vízbe áztatva árulják. 400-500 mg só is lehet egy konzervben, holott a napi, ajánlott sómennyiség 1500-2000 mg.


A cottage cheese-t fehérjetartalma miatt fogyasztják, de óvatosan kell vele bánni, hiszen egy doboz 360 mg nátriumot tartalmaz. Túró és joghurt keverékével hasonló állagú és ízű finomságot készíthetsz házilag.


A virslik, parizerek, felvágottak a fő bűnösök, ha sókról van szó: 10 deka sertéspárizsi 880 mg nátriumot tartalmaz, csakúgy mint ugyanennyi mennyiségű virsli. Helyettük magas hústartalmú készítményeket fogyassz.


Bár az olajos magvak tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, telítetlen zsírsavakkal és persze rengeteg rosttal, érdemes a sózatlan verzióból fogyasztani.


A szójaszósz és a Worchestershire-szósz is annyi sót tartalmaz, hogy az ételt már nem is kell külön fűszerezni. Szerencsére ma már kaphatóak csökkentett sótartalmú készítmények, de jobb, ha a szószokat, önteteket - már csak a tartósítás miatt is - inkább otthon készíted el.


A zacskós levesekben is sok vízvisszatartást erősítő só, ízfokozó, színezék és tartósítószer található, ami az anyagcserét is lelassítja, ezzel szabotálva a fogyókúrát.


Egy agyonfűszerezett, sóval ízesített burgonyachipsnél kevés hizlalóbb és ártalmasabb ételt találsz. Ha nem bírsz lemondani róluk, készíts házi ropogtatnivalót almából vagy céklából.

A boltban kapható zacskós vagy dobozos öntetek, szószok, ketchupok amellett, hogy sok sót tartalmaznak, ízfokozókkal és tartósítószerekkel vannak turbózva. 


Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések