A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az elmúlt időszak közlekedési baleseteiről készített összeállítást a Heves Megyei Főügyészség


Az összeállítást Dr. Konkoly Thege László sajtószóvivő ügyész közölte.


Az Egri Járási Ügyészség egy 40 éves nőt vádol azzal, hogy 2020. március 18-án délután erősen ittas állapotban vezette a személygépkocsiját Novaj belterületén, ahol a kiszáradt patakmederbe hajtott, amikor a Hunyadi útról Mezőkövesd felé akart kanyarodni. A vádlott vezetői engedélyét a baleset miatt intézkedő rendőr a helyszínen elvette. A vádlott a KRESZ több szabályát is megszegte, melyek szerint járművet csak az vezethet, akinek nincs a szervezetében szeszes ital fogyasztásából származó alkohol, illetve a járművel mindig az út vonalvezetésének megfelelően kell közlekedni. A járási ügyészség ittas állapotban elkövetett járművezetés vétségével vádolja az elkövetőt, akivel szemben közérdekű munka kiszabására és járművezetéstől eltiltásra tett indítványt a vádiratában.


Egy 59 éves férfi 2020. május 31-én délután jogosítvány nélkül, ittasan ült a volán mögé Egerben, ahol a Pető Gáspár úton megpróbált kitolatni egy parkolóból majd nekiment egy kerítésnek, miután egyesbe kapcsolt és belehajtott egy másik gépkocsiba, ami a parkolóban állt. Ezután elhagyta a helyszínt. Ezzel megszegte azt a szabályt, miszerint járművet csak az vezethet, aki érvényes engedéllyel rendelkezik, továbbá aki a közúti közlekedésben részt vesz, köteles úgy közlekedni, hogy a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse, a balesettel érintett jármű vezetője pedig köteles azonnal megállni, ha szükséges segítséget nyújtani és az esetleges további balesetek elkerülése érdekében minden tőle telhetőt megtenni. Az Egri Járási Ügyészség ez esetben is ittas állapotban elkövetett járművezetés vétségével vádolja az anyagi káros baleset okozóját, és vele szemben felfüggesztett fogházbüntetés, emellett pénzbüntetés kiszabását indítványozta, illetve arra is indítványt tett, hogy a bíróság határozott időre tiltsa el a férfit a közúti járművezetéstől.


Hatvanban egy 28 éves fiatalember ült fel 2020. június 25-én éjjel ittasan a segédmotoros kerékpárjára, melyen egy nőt szállított. A motoros kivilágítatlan járművével a Zagyva folyó gátján haladt a közvilágítás nélküli kerékpárúton, amikor állapotából adódóan elveszítette uralmát a kismotor felett és a keskeny útról letérve lezuhant a három méter magas töltésről. Ennek következtében ő maga 8 napon túl gyógyuló felkarcsont-törést szenvedett, míg utasa szerencsére sérülés nélkül úszta meg a balesetet. A Hatvani Járási Ügyészség ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt emelt vádat az ügyben. Vádiratában a több közlekedési szabályt is megszegő motorossal szemben pénzbüntetés kiszabására és járművezetéstől eltiltásra tett indítványt.


Az Egri Járási Ügyészség azzal vádol egy 31 éves bélapátfalvai férfit, hogy 2018. január 13-án hajnalban egy kipróbálásra kölcsönkért személygépkocsival úgy indult el Egerbe, hogy előtte szeszes italt fogyasztott egy helyi sörözőben. A más autójával sebesen száguldó ittas vádlott a 25. számú főúton egy balra ívelő kanyarban lesodródott az útról, és egy fának ütközött. A járműben két utas tartózkodott a hátsó ülésen, akik biztonsági övvel nem rögzítették magukat, mindketten súlyos sérüléseket szenvedtek. A vádlott a baleset után (maga előtt mobiltelefonnal világítva az utat) annak ellenére elhagyta a helyszínt, hogy ismerősei komoly fájdalmakra panaszkodtak. Az ügyészség súlyos testi sértést okozó ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntettével, valamint segítségnyújtás elmulasztásának a veszélyhelyzetet előidéző által elkövetett bűntettével vádolja az elkövetőt, akivel szemben végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtön kiszabására, emellett járművezetéstől eltiltásra tett indítványt a vádiratában.


Súlyos testi sértést okozó közúti veszélyeztetés bűntette a vád az ellen a 45 éves férfi ellen, aki tavaly június 9-én délután okozott közlekedési balesetet a 3. számú főúton. A vádlott Miskolc felé tartott személygépkocsijával, amikor a 86. km-szelvényben utolért több motorost, akik az irányonként két-két sávos úttest jobb oldalát teljes egészében elfoglalták. A férfi úgy érezte, hogy a motorosok szándékosan tartják fel őt, ezért amikor meg tudta előzni a csoportot lefékezte a kocsiját, aminek következtében az egyik motoros hátulról beleszaladt az autóba. A motor vezetője a vádlott indokolatlan és felelőtlen magatartása miatt súlyos sérüléseket szenvedett. A személygépkocsi vezetője cselekményével szándékosan megszegte a KRESZ-ben foglaltakat, mivel az előzés befejezése után a megelőzött jármű elé annak zavarásával tért vissza, a hirtelen és indokolatlan fékezéssel pedig veszélyeztette a sértett életét, és neki testi sérülést okozott. Az Egri Járási Ügyészség ez esetben is felfüggesztett szabadságvesztés büntetést és járművezetéstől eltiltást indítványozott a vádiratában.


Egy 56 éves férfi 2019. december 10-én hajnalban Egerben, a Kertész út és a Homok utca kereszteződésében a még jelzőtáblával is előjelzett gyalogátkelőhelyen a működő közvilágítás ellenére elgázolt egy gyalogost, aki szabályosan igyekezett átkelni az út túloldalára. A sértett 8 napon túl gyógyuló súlyos sérülést, orrcsont-törést szenvedett. A baleset azért következett be, mert a vádlott megszegte a szabályt, miszerint a kijelölt gyalogátkelőhelyen a járművel a gyalogosnak elsőbbséget kell adni. Az Egri Járási Ügyészség közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolja a gondatlan autóst, akivel szemben pénzbüntetést indítványozott, továbbá indítványt tett arra, hogy a bíróság határozott időre tiltsa el őt a közúti járművezetéstől, és kötelezze az eljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére.


Ugyan ez az ügyészi indítvány született további három ügyben is, melyek mindegyikében közúti baleset gondatlan okozásának vétsége a vád az elsőbbségadást elmulasztó elkövetőkkel szemben.


Egy 30 éves férfi 2019. szeptember 12-én reggel Hatvanban, egy belvárosi kereszteződésen kívánt egyenesen továbbhaladni az általa vezetett teherautóval, de ennek során nem vette figyelembe, hogy a kihelyezett tábla szerint elsőbbséget kellett volna adnia a neki balról érkezők számára. Emiatt méretes járművével elütött egy kerékpárost, aki három hónap alatt gyógyuló szárkapocscsont- törését szenvedett. A tehergépjármű vezetője megszegte nem vette figyelembe, hogy keresztező útról érkező jármű részére a másik jármű érkezési irányától függetlenül elsőbbséget kell adni az útkereszteződésben az olyan útról érkező járművel, amelyen az útkereszteződés előtt Elsőbbségadás kötelező jelzőtábla van.


Egy 25 éves fiatalember 2019. augusztus 31-én délután Egerben, az Egri úton közlekedett a belváros felől a Szarvaskői út felé egy személygépkocsival, nappali, jó látási viszonyok között, jó minőségű, forgalmi irányonként egy sávos, száraz, aszfaltburkolatú úttesten, ahol a megengedett sebesség 50 km/h volt. Az Egri út és a Szarvaskői út kereszteződéséhez közelítve 37-42 km/h sebességről lassítani kezdett, majd megállás nélkül balra kanyarodott, amit figyelmetlenül hajtott végre, mivel nem vette észre, hogy vele szemben, Szarvaskő felől 52-57 km/h sebességgel közlekedik a sértett, az általa vezetett motorkerékpárral. A motoros az elé forduló autót látva vészfékezésbe kezdett ugyan, de felborult és a bekanyarodó gépkocsi mögött a jobb oldali útpadkára csúszott, aminek következtében kulcscsont-törést szenvedett.


Az autós a baleset kapcsán a KRESZ szabályát megszegte, mely úgy szól, hogy balra kanyarodó járművel elsőbbséget kell adni a szemből érkező és egyenesen tovább haladni szándékozó jármű részére.


Egy 46 éves férfi 2018. szeptember elsején délelőtt okozott maradandó fogyatékosságot eredményező közlekedési balesetet Hatvanban. A vádlott egy földútról érkezett a Nagytelek utcához, melyre balra nagy ívben kifordult. Ennek során azonban figyelmetlensége miatt nem észlelte a műúton szabályosan haladó motorost, akit az autójával elütött. A balesetben a motorkerékpár vezetője darabos lábszárcsont-törést szenvedett, ami miatt várhatóan egész életében sántítani fog. A baleset azért következett be, mert a vádlott a földútról kikanyarodva elmulasztott el elsőbbséget adni a szilárd burkolatú úton közlekedő másik jármű részére.


Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések