Az elmúlt év szinte valamennyi magyar nagyjátékfilmjét bemutatják az erdélyi Filmtettfeszten

Az elmúlt év szinte valamennyi magyar nagyjátékfilmjét bemutatják az erdélyi Filmtettfeszten szeptember 16. és 20. között – jelentették be egy pénteki kolozsvári sajtótájékoztatón a fesztivál szervezői.

Mint azt a szervezők megjegyezték, a 20. alkalommal megrendezendő Filmtettfeszten azt kell ünnepelniük, hogy a koronavírus-járvány miatti korlátozások ellenére megtarthatják a vetítéseket.
ZÁGONI BÁLINT FESZTIVÁLIGAZGATÓ ELMONDTA: A SZERVEZÉS IDŐSZAKÁBAN EGYIK SZEMÜKET A FOLYAMATOSAN VÁLTOZÓ SZABÁLYOZÁSOKON, MÁSIKAT AZ IDŐJÁRÁS-ELŐREJELZÉSEN KELLETT TARTANIUK. SZABADTÉRI VETÍTÉSEKRE KÉSZÜLTEK, DE SZEPTEMBERTŐL A KORMÁNY LEHETŐVÉ TETTE A MOZIK KINYITÁSÁT, ÍGY BIZONYOS VÁROSOKBAN SZABADTÉREN, MÁSUTT TERMEKBEN VETÍTENEK.

A fesztivál központja ezúttal is Kolozsváron lesz, ahol a Bánffy-palota udvarán, valamint a Győzelem moziban lehet magyar filmeket nézni. A szervezők a hagyományokhoz híven további 14 erdélyi városban is szerveznek hosszabb-rövidebb vetítéssorozatot. Valamennyi helyszínen a belépés díjtalan, de előzetes regisztrációhoz kötik.
A KÍNÁLATBAN TÍZ ÚJ MAGYAR NAGYJÁTÉKFILM ÉS EGÉSZ ESTÉS DOKUMENTUMFILM SZEREPEL, EMELLETT MEGSZERVEZIK AZ ERDÉLYI MAGYAR RÖVIDFILMEK VERSENYÉT, ÉS EGY IGAZI KURIÓZUMOT IS BEMUTATNAK.

Az 1931-ben készült Ghost Train (Kísértetek vonata) angol thrillerből két évvel később magyar és román változatot is forgattak. A fesztiválon a román és magyar film Kővári Szabolcs által egybevágott változatát mutatják be. Amint Zágoni Bálint elmondta, a film a hangosfilm kezdeti időszakába vezet vissza, amikor könnyebb volt újraforgatni egy-egy filmet, mint szinkronizálni.
AZ IDEI FILMTETTFESZT ÚJDONSÁGA, HOGY JÖVŐ PÉNTEKEN, SZOMBATON ÉS VASÁRNAP ONLINE VETÍTÉSEKET IS TARTANAK. HÁROM MAGYAR FILMET ROMÁNIAI INTERNETFELHASZNÁLÓK NÉZHETNEK MEG A VILÁGHÁLÓN.

A Filmtettfeszt keretében 2012 óta adnak át életműdíjat. Az első erdélyi magyar játékfilm címéről elnevezett Sárga csikó-díjat idén Szederkényi Miklós gyártásvezető veheti át. A díjazott a járványügyi korlátozások miatt nem lehet jelen az eseményen, de - mint a szervezők ígérték - videóüzenetet küld.

A fesztivál teljes programja a filmtettfeszt.ro honlapon böngészhető.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések