A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Zuckerberg hazatolhatja a liberális barátai által összerakott algoritmusát: törvény döntene arról, kit tilthat le a Facebook?

Magyar törvények alá rendelik a Facebook közösségi oldalt?

Az Igazságügyi Minisztérium által létrehozott Digitális Véleményszabadság Munkacsoport egyik ülésén vetette fel Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos, hogy a Facebook által letiltott profilok feloldásának magyar kompetenciába kellene kerülnie, hiszen a profilok letiltásával akár a választások eredményébe is be lehet avatkozni.

Péterfalvi Attila lapunknak azt mondta: ő maga nem kérte, hogy törvény is legyen erről, mindössze a jelenlegi rossz gyakorlatra hívta fel a figyelmet.

– Véget kell vetni annak a gyakorlatnak is, hogy a letiltott felhasználó csak akkor kapja vissza a profilját, ha a személyi igazolványa másolatát feltölti. Ez súlyosan szembemegy az unió adatvédelmi rendelkezéseivel, valamint a magyar adatvédelmi szabályokkal egyaránt – mondta a Blikknek az adatvédelmi biztos.

– A Facebook évek óta használ már nemcsak embereket, hanem gépi algoritmusokat is arra, hogy a közösségi alapelveivel nem egyező, például népcsoport ellen uszító posztokat, kommenteket és más tartalmakat eltávolítsa az oldalról. Ha nem akarjuk, hogy letiltson a rendszer, semmiképpen se tegyünk fel olyan tartalmakat, amelyek beleütköznek az alapelvekbe – ezek pedig mindenki számára elérhetőek a Facebook Súgóközpontjában– mondta lapunk kérdésére Bencsáth Boldizsár kibervédelmi szakember.


– Mivel még nem tudni, mi a célja ennek, nem lehet megmondani azt sem, hogy átlagembert vagy politikust érint-e jobban – tette hozzá.

– Azt nem tudom elképzelni, hogy az átlagemberek profiljába belelássanak, de ha valaki érzékeny dolgot tesz fel, akkor elképzelhető valamilyen kontroll. Erre egyébként szükség is van, hogy pedofiltartalmat vagy más bűncselekményeket kiszúrjanak és a felhasználót felelősségre is vonják – szögezte le Bencsáth.

Egy médiaszakértő szerint azonban ha születik is majd ilyen törvény, az nem biztos, hogy magának a Facebooknak tetszeni fog.

– Évekig húzódó jogvitát eredményezhet, ha majd a jövőben egyszer tényleg születik ilyen szabályozás, a Facebook például dönthet úgy, hogy az őt hátrányosan érintő szabályozás ügyét nemzetközi fórum elé viszi – mondta a Blikknek Polyák Gábor, a Mérték Médiaelemző Műhely vezetője.

Megkerestük a Digitális Véleményszabadság munkacsoportot megalakító Igazságügyi Minisztériumot is kérdéseinkkel, ám eddig nem válaszoltak.


A Cambridge Analytica-botrány

Két éve derült ki, hogy a Facebook-alkalmazásokat használó mintegy 84 millió ember adatait eladták a Cambridge Analytica nevű cégnek, amely aztán álhírekkel és más befolyásoló eszközökkel segítette Donald Trump kampányát. Az esetből hatalmas botrány kerekedett, 2018-ban a Facebook-alapító Mark Zuckerberg is megígérte, hogy a Facebook szigorúbban vigyáz majd az adatokra. Az eset nyomán azonban így is több millió felhasználó törölte magát a Facebookról.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések