Néhány nappal ezelőtt Simontornyánál egy kisteherautó és egy vonat ütközött össze. A kocsi sofőrje súlyosan megsérült.

A rendőrség információi szerint a a tehergépkocsi vezetője a tilos jelzés ellenére hajtott a sínekre. A Police információi alapján gyakori oka a vasúti szerencsétlenségeknek, hogy a járművezetők körültekintés nélkül hajtanak a vasúti átjárókba, így a simontornyai eset bár nem egyedi, mégis igyekeznek felhívni az autósok figyelmét arra, hogy legyenek körültekintőek, a balesetek elkerülése végett.

A simontornyai balesetről a rendőrség honlapján most közzétettek egy videót is melyen jól látható, hogy a kisteherautó sofőrje egyáltalán nem néz körbe, gondolkodás nélkül behajt az átjáróba, ahol közben megérkezik a Pécs irányából Budapestre igyekvő vonat.

Talán pont a baleset apropóján a Tolna megyei Rendőrkapitányság egy hosszabb felhívást is közzétett a Police-on, amiben arra kérik a sofőröket, hogy a vasúti átjárókban - csak úgy mint máshol - a lehető legnagyobb körültekintéssel közlekedjenek. Ugyanis a vasúti átjárókban bekövetkező balesetekben a gyalogosoknak és a járművezetőknek gyakorlatilag nincs esélyük. A vonatok féktávolsága száz méterekben mérhető, a szerelvények vezetőjének lehetősége sincs a baleset elkerülésére.

A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság éppen ezért az alábbi KRESZ-szabályok betartását kéri:

A vasúti átjárót csak fokozott óvatossággal szabad megközelíteni.
 Vasúti átjáróban és közvetlenül a vasúti átjáró előtt tilos előzni.
 A vasúti átjárón csak folyamatosan, azaz megállás nélkül, legalább 5 kilométer/óra átlagsebességgel szabad áthaladni.
 Biztosított vasúti átjárón csak akkor szabad áthajtani, ha mindkét sorompó nyitva van, a fényjelző vagy hangjelző berendezés nem ad jelzést, illetve a fénysorompó vagy a félsorompóval kiegészített fénysorompó villogó fehér jelzést ad.

Ha a vasúti átjárót biztosító berendezés nem működik, minden esetben meg kell állnunk az átjáró előtt. Csak azután szabad továbbhaladni, ha meggyőződtünk róla, hogy nem jön vonat!

Fénysorompónál az jelzi az üzemzavart, ha egyik fény sem világít!

A tilos jelzés a gyalogosokra és a kerékpárosokra is vonatkozik, de még a megkülönböztető jelzést használó járművekre is!

A telefonálás is elterelheti a vezető figyelmét, így előfordulhat, hogy a vasúti átjáró tilos jelzését nem veszi észre a sofőr.

Az esetlegesen szembe sütő nap elvakíthatja a jármű vezetőjét, aki nehezebben veheti észre a fényjelző készülék jelzését. Ugyanígy a fényjelzőre rásütő nap is okozhat észlelési problémát.

A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság arra kéri a közlekedőket, hogy minden körülmény között tartsák be a fenti szabályokat, és csak akkor hajtsanak át a vasúti átjárón, ha kétséget kizáróan meggyőződtek arról, hogy semmilyen veszély nem akadályozza az áthaladást!


Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek