Hirdessen itt

Újabb információk derültek ki a bejrúti tragédiáról: így került a városba a műtrágya, amely a robbanást okozta

Újabb hírek a Bejrútban történő elképesztő pusztításról: kiderült, pontosan honnan származik az a nagy mennyiségű műtrágya, amelyet a felrobbant ammónium-nitrát raktárban tároltak a libanoni fővárosban.

Felrobbant egy tűzijátékraktár Libanon fővárosában, Bejrútban kedd délután. A hatalmas robbanás több tucatnyi halálos áldozatot követelt, a pusztítást apokaliptikus videók örökítették meg, a detonációt egy atombomba robbanásához hasonlították. Bejrútot katasztrófa sújtotta városnak minősítették. Abbász Ibrahim, a libanoni biztonsági erők főnöke közölte, hogy a detonációt nem pokolgép okozta, valószínűleg baleset történhetett, nem merénylet. A magyar követség épülete is megrongálódott, ám magyar érintettekről nem tudni. Drámai képeket adtak ki a robbanás utáni pillanatokról, a sebesültekről és a halottakról. A helyi híradások szerint egy ammónium-nitrát raktár égett és robbant fel.

Az LBCI televízió és az RBC orosz hírportál információi szerint a nagy mennyiségű műtrágya a Rhosus nevű hajóról származott, amelynek orosz tulajdonosa volt, és rakományát hat évvel ezelőtt kobozta el a libanoni vámhivatal - írja az MTI.

A veszélyes rakomány - pontosan a 2750 tonna ammónium-nitrát - 2014 szeptemberében került a bejrúti kikötőbe, ahová a Rhosus nevű szállította, amely a georgiai Batumi városból kélt útra, s Mozamik felé vette az irányt. A libanoni fővárosban egy meghibásodás miatt kötött ki, kénytelenek voltak útközben váratlanul megállni. A helyi hatóságok a moldovai zászló alatt hajózó Rhosusnak - amely az orosz állampolgárságú, Cipruson élő Igor Grecsuskin tulajdonában állt - megtiltották a kikötő elhagyását, a rajta lévő a veszélyes műtrágyarakományt elkobozták és mostanáig egy kikötői raktárban tárolták. Grecsuskin a kikötés után csődöt jelentett.

A bejrúti robbanást első körben egy petárdaraktárban keletkezett tűz okozta, majd a 2700 tonnányi ammónium-nitrát is berobbant. Utóbbira utal az is, hogy a detonációt követően narancssárga felhőt láttak a szemtanúk, amely igen hasonló vörösesbarna színű, mérgező nitrogén-dioxid gázhoz, amely a nitrátvegyületek felrobbanása után keletkezik.

A katasztrófa okainak teljes feltárása miatt vizsgálatot indítottak Michel Aun libanoni elnök szerdai közlése szerint.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések