A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Tovább harcolnak a veronai busztragédia gyászolói: újabb eljárást kezdeményeznek a gyanúsított üzemorvossal szemben

Júniusban született meg az első ítélet a három és fél évvel ezelőtt bekövetkezett tragikus veronai buszbaleset ügyében Olaszországban, melynek során tizenheten vesztették életüket. A buszt vezető magyar származású sofőr nem jogerősen 12 év szabadságvesztést kapott. Azért csak ennyit, mert rövidített tárgyalást kért.

Olaszország történetében ez számít a legsúlyosabb ítéletnek, amit közúti baleset okozása miatt szabtak ki valakire. Az országban az ítélet indoklását nem olvassák fel a bíróságon, az érintettek csak később kapják meg írásban, amely a veronai buszbaleset kapcsán néhány napja történt meg.

„Az indoklásban lényegében leszögezik, hogy a sofőré a felelősség, mert az alvászavara miatt vesztette el az uralmát az autóbusz felett. Ez az alvászavar pedig valószínűleg a sofőr súlyos betegségéből következett” – nyilatkozta az RTL Híradójának a családokat képviselő egyik olasz ügyvéd.

A veronai bíróság szerint egy sokkal részletesebb vizsgálattal ez kiszűrhető lett volna. Az ügyvéd hozzátette: a bíró jelezte azt is, hogy alaposabb nyomozást kéne lefolytatni azzal az orvossal szemben, aki engedélyt adott arra, hogy a sofőr volán mögé üljön.

Magyarországon az ügyben halálos tömegszerencsétlenséget okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt indítottak eljárást. A Nemzeti Nyomozóiroda vizsgálta az üzemorvos felelősségét, aki engedélyt adott a vezetésre, ám a nyomozást lezárták.

Az egyik áldozat hozzátartozója, Szendrei Endre szerint továbbra sem adják fel, a bírósági indoklásban leírtak után újabb nyomozást szeretnének.

„Aki tudta azt, hogy a sofőrnek a munkavégzését, a terhelhetőségét befolyásolja a betegsége, azok szerintünk hozzájárultak ennek a tragédiának a bekövetkeztéhez, ezért mindenképpen felelősek. Ezeknek a felelősségeknek a megállapítására eljárásokat fogunk kezdeményezni Magyarországon” – fogalmazott.

A büntetőperben a sofőrön kívül öt olasz autópályamérnököt is megvádoltak, az ő esetükben novemberben folytatódik a tárgyalás. A sofőr fellebbezett, így ő másodfokon Velencében áll majd bíróság elé, várhatóan jövőre.



Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések