A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Téli álommal élte túl a triász teleit egy emlős jellegű állat

Téli álommal élte túl a triász fagyos teleit egy emlős jellegű állat – írja a Reuters. Erre egy Lystrosaurus agyarából jöttek rá amerikai kutatók. Ez a zömök, négylábú állat egy gyökérnyúlvány az emlősök családfáján, és Kínában, Oroszországban, Indiában, Dél-Afrikában és az Antarktikán találták nyomait, valamikor 250 millió évvel ezelőtt élhetett.

A kutatás során a tudósok arra jutottak, hogy a szűkös, fagyos, téli időszakokban az állat lecsökkentette a metabolikus aktivitását, téli álomba merült. Bár a Föld melegebb volt, mint napjainkban (a Déli-sark területét nem is fedte teljesen jég), az élelem ritka volt, a táj hosszú sötétségbe borult. A kutatás alapján a Lystrosaurus szőrös lehetett, és valószínűleg melegvérű volt.

Méretben nagyjából a disznó-tehén skálán mozogtak, és teknősszerű csőrük volt. Fogaik nem voltak, csak két agyaruk, ami folyamatosan nőtt – ezekkel ástak ki gyökereket és föld alatti zöldségeket. Az agyarakon a dentin a fák évgyűrűihez hasonlóan jól kivehető köröket formált.

A kutatók hat antarktikai egyed és négy dél-afrikai egyed agyarát vizsgálták meg, és a sarkköri állatokén közelebb és vastagabbak voltak a dentinkörök, amik hibernált időszakokra utalnak.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések