A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Lukasenko harckészültségbe helyeztette a hadsereg felét

Lukasenko belarusz államfő harckészültségbe helyeztette pénteken a hadsereg állományának felét arra hivatkozva, hogy a "Nyugat fenyegeti az országot" - jelentette a Belta helyi hírügynökségre hivatkozva az MTI.

A NATO hadgyakorlatot kezdett közvetlenül a határaink közelében. Mi mást kellene tennem? Harckészültségbe helyeztettem a hadsereg felét, és kivezényeltettem néhány hadosztályt, ami sok pénzbe kerül

- jelentette ki egy gyárlátogatáson elmondott beszédében.

Az elnök közölte továbbá a RIA hírügynökség szerint, hogy megállapodott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel: a két ország hadserege közös alakulatokat vet be, ha a Nyugat fenyegeti az országot, de egyelőre egyetlen orosz katona sem lépte át a fehérorosz határt. Kijelentette, hogy ha bármilyen szankciót vezetnek be hazája ellen a nyugati országok, hasonló intézkedésekkel fog reagálni.

Lukasenko nem először riogat azzal, hogy a NATO felsorakozott Belarusz határán, a katonai szövetség öt napja már határozottan cáfolta ezeket az állításokat. Hétfőn a legmagasabb harckészültségbe helyezték a belarusz hadsereg egyes egységeit, és a tartalékosokat is behívták a hadrafoghatósági ellenőrzés harmadik szakaszában.

Eközben az Európai Unió újabb személyek ellen vezet be szankciókat a belarusz választások miatt - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Berlinben. Az EU ezúttal a fehéroroszországi választási bizottság vezetőit és az elnökválasztás után kezdődött tüntetésekkel szembeni fellépésben főszerepet vivő rendőri vezetőket sújtja majd büntetőintézkedésekkel.

A visegrádi négyek külügyminiszterei külön egyeztetést is tartottak, és elhatározták, felkérik Josep Borrell EU-s kül- és biztonságpolitikai főképviselőt, hogy ne várjon a külügyminiszteri tanács egy hónap múlva soron következő formális, hivatalos üléséig, hanem írásos döntéshozatali eljárás révén minél hamarabb gondoskodjon a lista bővítéséről - tette hozzá a magyar diplomácia vezetője, aláhúzva, hogy a bizonytalanság senkinek sem jó, és "erőteljesen megkérdőjelezheti az EU komolyságát".

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések