A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Néhány táplálékról kimutatták, hogy gyulladáscsökkentő hatása van: fogyasszunk minél gyakrabban

A hosszú ideig tartó ülés megnövekedett éhségérzetet okoz és gyulladást generál a szervezetben (mindkettő elhízáshoz vezet), valamint kapcsolatban áll a magas vérnyomás és a magas vércukorszint kialakulásával. Vannak olyan élelmiszerek azonban, melyek fogyasztása csökkentheti a káros hatásokat.

A legtöbb irodai munkát végző ember napi 8-10 órát ül a munkahelyén - ez pedig nagyon egészségtelen. Az egész napos ülés miatt sokak érzik fáradékonynak, elnyűttnek magukat. Érdemes tisztában lennünk azzal, hogy ha hozzáragadunk a székünkhöz és nem tesszük a napi rutin részévé a mozgást (akár séta formájában), akkor lassan, de biztosan romlik az egészségünk, betegek leszünk és egyre csak hízunk.

Mindezt a tudomány is alátámasztja, kutatók szerint a hosszú ideig tartó ülés megnövekedett éhségérzetet és gyulladást generál a szervezetben (mindkettő elhízáshoz vezet), valamint kapcsolatban áll a magas vérnyomás és a magas vércukorszint kialakulásával. Ha már hallotta azt a mondást, hogy "az ülés az új dohányzás", akkor sejtheti, hogy mi ennek az alapja. De a pusztítás itt még nem ér véget. Ha sok időt töltünk az alfelünkön üldögélve, ezek mellett a megelőzhető betegségek mellett meghúzódhat a csípőnk, megfájdulhat a hátunk, elgyengülhetnek a farizmaink, és megnő a fenekünk, megfájdulhat a vállunk - mindezek rontják az edzés hatékonyságát, és sérüléshez vezethetnek.

Étrendünk finomhangolása is segíthet abban, hogy csökkentsük az ülés némely egészségügyi kockázatát. Néhány táplálékról kimutatták, hogy gyulladáscsökkentő hatása van. Fogyasszunk minél gyakrabban az alábbi ételekből.

Bogyós gyümölcsök

A bogyós gyümölcsök rendszeres fogyasztásáról kimutatták, hogy egyértelműen csökkenti a gyulladásokat, ezt a Journal of Nutrition című folyóiratban is leírták.

Ez azért van, mert flavonoidokat tartalmaznak, amelyet antocianinnak neveznek, ezek "kikapcsolják" a gyulladást okozó géneket, és nem mellesleg a flavonoidoknak köszönhető a gyümölcsök sötét árnyalata. Az áfonya, amiben sok antocianin van, gazdag C-vitaminban, rezveratrolban, mindkettőről kimutatták, hogy növeli a gyulladásmentes gyökök számát. Hogy minél jobban hasznosíthassuk a pozitív tulajdonságait, tegyünk bogyós gyümölcsöt a reggeli smoothie-ba, másfajta gyümölcsökkel keverve készítsünk belőlük gyümölcssalátát, vagy mandulával keverve ropogtassuk.

Mogyoró, dió, mandula

A dió és a mogyoró gazdag növényi alapú, gyulladáscsökkentő omega-3-ban (ALA). A földimogyoróban több ALA van, mint bármely más csonthéjasban, a mandula pedig az egyik leggazdagabb gyulladáscsökkentő hatású E-vitamin-forrás, amely megvédi a sejteket az oxidációs károsodástól. Mivel minden csonthéjas gyümölcsnek megvan a maga pozitív egészségügyi hatása, készítsünk magunknak keveréket sózatlan csonthéjasokból és magokból.

Ananász

Az ananász nagyon hatásos gyulladáscsökkentőt, bromelaint tartalmaz. Bár a gyümölcs teljes állománya tele van ezzel az anyaggal, a legtöbb a kicsit keményebb törzsében található. Próbáljuk meg összekeverni ezt a keményebb törzset az édesebb, puha gyümölcshússal, hogy élvezzük a gyulladáscsökkentő hatását.

Avokádó

A gyulladáscsökkentő olajakat tartalmazó zsírsavainak köszönhetően az avokádó segíti az izomsejtekben kialakuló gyulladás csökkentését, csökkenti azinzulinrezisztenciasúlyosságát. A Diabetes Care című folyóirat egyik tanulmányában felfedezték, hogy az egyszeresen telített zsírsavakban gazdag étrend megakadályozza a hason lerakódó zsír felhalmozódását. Adjuk hozzá néhány szelet avokádót a salátánkhoz, szendvicsünkhöz, remek ízt fog kölcsönözni a fogásoknak.

Fokhagyma

Az ízes, csípősfokhagymatöbbet is tesz annál, hogy a sült húsnak milliószor erősebb ízt ad, hiszen a gyulladást is csökkenti - áll a Medicinal Chemistry című folyóirat egyik kutatási jelentésében. A régebbi fokhagyma tartalmazza a biológiai összetevők legnagyobb koncentrációját, de a vizsgálatok szerint a friss fokhagymának is vannak előnyös hatásai. Mindenképpen zúzzuk szét a fokhagymagerezdeket, hogy felszabaduljon a biokatív allicin nevű összetevő. És még egy jó hír a fokhagymakedvelőknek: friss kutatásokban kimutatták, hogy a fokhagyma támogatja a vércukor-anyagcserét, és segíti a vér zsírtartalmának kontrollálását.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések