Közismert milliárdos vállalkozót vettek őrizetbe a NAV nyomozói – Videóval (frissítve)

Balatoni villájából vitték el a hivatal emberei a jól ismert kelet-magyarországi élelmiszerlánc- és szállodatulajdonost, akit 540 milliós csalással gyanúsítanak.  Több forrásból származó információink szerint K. Ferencről van szó. 

A közismert vállalkozó egy év alatt 3,6 milliárd forint osztalékot vett fel vállalkozásaiból, ami után nem fizetett adót. A milliárdos üzletember letartóztatásban van, ügyvédje is gyanúsított – áll a közleményben.

Kelet-Magyarország egyik meghatározó élelmiszerláncának tulajdonosa 2017-ben több gazdasági társaságtól 3,6 milliárd forint osztalékot vett fel. Az ügyvédje segítségével az Egyesült Arab Emírségekben szerzett letelepedési jogot, arab fedővállalkozást és hivatalos lakcímet, hogy ezekkel a hamis adatokkal elkerülje több mint 540 millió forint személyi jövedelemadó befizetését Magyarországon – írta a referens.

A nyomozás kiderítette, hogy a vállalkozó külföldi életvitele csak álca, valójában itthon él, Magyarországról irányítja üzleteit, így az adómentességre sem jogosult. A számos élelmiszer-áruház és egy hajdúszoboszlói négycsillagos wellness-szálloda tulajdonosát balatoni villájában fogták el a NAV munkatársai. Az akcióban ingatlanokat zároltak és bankszámlákat foglaltak le, a biztosított vagyon értéke megközelíti az egymilliárd forintot. Vizsgálják ugyanakkor más évek milliárdos osztalékfelvételeit is – olvasható a közleményben.

A vállalkozó vadászházában tartott házkutatáson több doboz engedély nélküli éles lőszer és mintegy ezer liter, tisztázatlan eredetű gyümölcspálinka is előkerült.

Dobó Dénes elmondta, a zár alá vétel jelenleg is zajlik, eddig több százmillió forint értékű ingatlant vettek zár alá. Az üzletember ügyvédjét is meggyanúsították, ő azonban szabadlábon védekezik.


Megnéztük a letartóztatott milliárdos jelenlegi céges érdekeltségeit (ahol hivatalosként egy Egyesült Arab Emírségekbeli lakcím szerepel a neve mellett), amiből az látszik, nem a magyarországi cégeiből szedhette ki a vádban szereplő 3,6 milliárdos vagyont. Feltűnik viszont Egyesült Arab Emírségekbeli cég is, amire innen nem lehet rálátni.

De nézzük sorba. A hazai cégek közül az ingatlan és gépjármű bérbeadásával és ingatlanok adásvételével foglalkozó kft ment a legjobban. A cég tavalyi beszámolójában az olvasható, hogy az évet 2,7 milliárdos bevétel mellett 1,3 milliárdos adózott eredménnyel zárta. Az 50 százalékos nyereségráta alapból szép teljesítmény, az pedig még inkább azzá teszi, hogy a vállalkozás mindössze egyetlen munkavállalóval működik.

K. Ferenc a vállalkozásban nemcsak tulajdonos, de az Opten adatai szerint vezető tisztségviselő is. A cég a korábbi években is komoly nyereséget ért el: 2018-ban 2,7 milliárdos bevétel mellett 1,4 milliárd forintot, 2017-ben pedig 1,1 milliárdot – ezt 2,1 milliárdnyi bevételből.

A második legeredményesebb cége a négycsillagos hajdúszoboszlói hotel tulajdonosa, melyben K. tagként szerepel (másik tagjának végső tulajdonosa egy cipruson bejegyzett vállalkozás). Tavaly 555 milliós nettó árbevétel után 206 milliós adózott eredményt ért el a cég, és a korábbi évek sem voltak sokkal rosszabbak. 2018-ban 503 milliós árbevételből 233 millió adózott eredmény maradt, 2017-ben 329 és 130 millió forintról beszélhetünk.

Van egy biztonsági rendszer szolgáltatással és követelésbehajtással foglalkozó személy és vagyonvédelmi cége, amely tavaly 147,2 millió forintnyi bevételre tett szert, amiből végül 6,3 millió forintos nyereséget könyvelhettek el. A 34 fővel működő vállalat egy évvel korábban ennél magasabb, 16,6 millió forintos, a NAV vizsgálatára kiterjedő 2017-es évben pedig meglehetősen szerény, 910 ezer forintos profitot ért el.

A főképp közúti áruszállítással foglalkozó cége tavaly mindössze 55,7 millió forintos árbevételt ért el, amiből végül 4,6 milliónyi nyereséget értek el. Az adózott eredmény 2018-ban szinte ugyanennyi, 4,2, míg 2017-ben 4,8 millió forint volt. A cég egyébként mindezt jellemzően 10 fő alatti létszámmal érte el.

A lakó és nem lakóépületek építésével foglalkozó kft sem mutat fel óriási eredményeket, hiszen 41,1 millió forintos árbevétel mellett alig valamivel egymillió forint feletti nyereséget ért el tavaly. A hat fővel működő cég, egy évvel korábban ráadásul 16,6 milliós veszteséget ért el, pedig akkor még közel 350 millió forint bevétele volt. 2017 sem volt a legjobb éve a vállalkozásnak, hiszen akkor 6,8 millió forintos mínuszt könyvelhettek el – akkor 213,5 milliós bevétel mellett.

Még két cégben többségi tulajdonú tag, de azok nagyon rosszul mennek: az üdültetéssel foglalkozó kis cég a tavalyi évet 654 ezer forint mínusszal zárta, az informatikai cég pedig beszámolót sem adott le.

A vállalkozót a NAV közismert élelmiszerlánc tulajdonosként is említi, itt azonban már bonyolultabb a kapcsolatot feltárni. Az országos lefedettségű üzletláncot most egy olyan, a férfi vezetéknevével megegyező cég viszi, amelynek résztulajdonosa egy, az Egyesült Arab Emírségekbe bejegyzett, teljesen átláthatatlan cég. Az egyetlen kapocs K.-val a kézbesítési tagként megbízott ügyvédi iroda, az ugyanis megegyezik nála és ennél a cégnél is.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések