Legalább húsz embert gyilkoltak meg ismeretlen támadók egy Burkina Fasó-i jószágvásáron pénteken - közölte a nyugat-afrikai állam kormánya.

Egyelőre egy szélsőséges csoport sem jelentkezett az ország keleti felében található Fada N’Gourma településen végrehajtott vérengzés elkövetőjeként – adta hírül az MTI.

A hadsereg jelenleg kereső műveletet hajt végre a térségben.

Májusban 25-en vesztették életüket egy hasonló támadásban a keleti Kompienga településen rendezett jószágvásáron.

Burkina Fasóban több mint félmillióan voltak kénytelenek elmenekülni a folytonos támadások elől otthonaikból. A kormány hatalma a fővároson kívüli területeken meggyengült.

Mali, Burkina Faso és Niger hármashatárának térségében iszlamista szélsőségesek vetették meg a lábukat, és rendszeresen indítanak portyákat a polgári lakosság ellen.

Egyes frakciók az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz, mások az Iszlám Államhoz tartoznak. 

Az ENSZ adatai szerint a dzsihadisták támadásaiban Maliban, Nigerben és Burkina Fasóban tavaly négyezren haltak meg.

Magyarország segít

Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár tavaly decemberben Burkina Fasóban járt. Az államtitkár utazásának célja az volt, hogy biztosítsa az üldözött keresztényeket Magyarország támogatásáról.

Az államtitkár Burkina Faso fővárosában, Ouagadougouban találkozott Philippe Ouedraogo bíborossal, aki a Burkina Fasói püspöki karral közösen számolt be a keresztény közösség ottani helyzetéről.

A megbeszélést követően az államtitkár Burkina Faso külügyminiszterével, Alpha Barry-vel, valamint az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) helyi képviselőjével, Ioli Kimyaci asszonnyal is tárgyalt. Ellátogatott az ország terrorsújtotta észak-keleti régiójába is, ahol felkereste a helyi belső menekülteknek ideiglenes szállást nyújtó menekülttáborokat, és beszélgetést folytatott a keresztényeket célzó terrortámadások túlélőivel, valamint találkozott a térség kormányzójával is.

A Burkina Fasói látogatás során Azbej Tristan a magyar emberek szolidaritásáról biztosította a helyi üldözött keresztény közösséget, és őket bevonva vizsgálta meg, hogy milyen módon tud rajtuk segíteni a Hungary Helps Program – melynek alapelve, hogy a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, nem pedig a bajt idehozni.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek