A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Hatékony lesz a vakcina vagy sem? A virológus tisztázza a kérdést: ezt érdemes tudni a koronavírus elleni védőoltásról

A világszervezet által kiadott közlemény szerint számos utolsó tesztelési fázisban lévő oltóanyag van, viszont élethosszig tartó védelmet egyik vakcina sem fog nyújtani.

Amíg nincs a koronavírus ellen gyógyszer, védőoltás, addig a legjobban működő, modern egészségügy legfeljebb csak pár embert menthet meg, de a járvány forrását soha nem szüntetheti meg.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is több olyan közleményt jegyez a koronavírussal kapcsolatban, amit egy átlagos ember teljesen félreért. A legutóbbi példa erre a hétfői bejelentés, miszerint nem biztos, hogy valaha megtalálják a tökéletesen hatékony megoldást a koronavírus ellen.

A járvány kezdete óta számos ország és laboratórium jelentette, hogy sikeres vakcinakísérleteket folytat, a lista szinte követhetetlen. Ami biztos, hogy legalább tucatnyi szer jár immár a klinikai tesztelés végső fázisában.

"Ezek közül jó eséllyel lesz olyan, ami hatékonyan bevethetőnek bizonyul majd az emberiség túlnyomó többsége számára, de hogy melyik, és mikorra, illetve hogy a gyakorlatban mit fog produkálni, azt ma még senki nem tudja megmondani" – magyarázza a 24.hu-nak Kemenesi Gábor, a Koronavírus Kutató Akciócsoport tagja.

Definíciószerűen fogalmazva egy vakcina akkor tökéletesen hatékony, ha élethosszig tartó védettséget nyújt. A koronavírus ellen ilyen nem lesz, de a tudomány számára ez nem újdonság, a közvéleményben viszont az érthető hurráoptimizmus megfogalmazhatott ilyen elvárást. A virológus kiemeli, hogy minden vírus más és más, egy-egy vakcina hatékonysága rengeteg bonyolult tényezőn múlik. Szükséges az óvatos kommunikáció, de a szerencsétlen megfogalmazás miatt rosszul sült el a WHO közleménye is.

A lényeg tehát, hogy pánikra semmi ok, meglesz a hatékony oltóanyag, de nem nyújt majd élethosszig tartó védelmet.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések