A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Nem vált be az indexnél a magánszemélyektől való tarhálás, így most az EU-t szólították föl, hogy adjanak sürgősen pénzt egy új független lapra

A frissen megjelent EU Media Pluralism Monitor (MPM2020) szerint Magyarországon az Európai Unió támogatásait folyamatosan a kormánypárti média finanszírozására fordítják és arra, hogy EU-ellenes üzeneteket közvetítsenek.

Az Európai Újságíró Szövetség (EFJ) és a Media Freedom Rapid Response (MFRR)arra hívja fel az Európai Unió vezetőit, hogy tegyenek lépéseket a média sokszínűségének helyreállítására Magyarországon.

Az MPM Magyarországról szóló jelentése emlékeztet: 2014-ig az uniós pénzek kezelője, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség volt az egyik legnagyobb hirdető Magyarországon. 2014 után, azt követően, hogy az ügynökséget megszüntették, az összes európai támogatást a miniszterelnöki irodán keresztül a magyar kormány kezeli és osztja szét – írja a muosz.hu.

„Újra követeljük, hogy induljon vizsgálat az uniós pénzek felhasználásával és a magyar médiapiac koncentrálásával kapcsolatban. Sürgős EU-támogatásokat tartunk szükségesnek a most felmondott indexes újságírók támogatására, hogy el tudjanak indítani egy új, független médiumot”

– mondta Ricardo Gutiérrez, az EFJ titkára.

Az EFJ honlapján közzétett állásfoglalás kitér a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) kormánypárti médiaholding megalakításával és működtetésével szemben megfogalmazott kritikákra és az ezzel kapcsolatos, mindmáig eredménytelen beadványra.

„Az Index eltüntetése újabb példája a sajtószabadsággal szembeni politikai beavatkozásnak, melyet a tulajdonos üzleti érdekeinek álruhája mögé bújtatnak” – idézi Hargitai Miklóst, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) elnökét a közlemény.

A héten egyébként az Index.hu körüli hiszti kapcsán parázs vita bontakozott ki az Európai Bizottság sajtótájékoztatóján amiatt, mivel az Európai Unió évek óta nem cselekszik a magyarországi médiapluralizmus csorbulása miatt, holott ezzel kapcsolatban több versenyjogi beadvány is az asztalán fekszik: van, amelyik már 4 éve.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések