Hirdessen itt

Brutális támadás: éjjel, saját otthonában törtek az idős, beteg néni életére

A vádhatóság társtettesként, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének kísérlete, valamint erőszakkal, felfegyverkezve, társtettesként elkövetett magánlaksértés bűntette és csalás bűntette miatt emelt vádat a két, többszörösen büntetett előéletű vádlottal szemben.

A törvényszék azonban az élet elleni bűncselekmény helyett erőszakos cselekményüket rablás, testi sértés, illetve személyi szabadság megsértése bűntettének minősítette.

A nem jogerős ítélet szerint a két vádlott a megyeszékhely külvárosában,a késő esti órákban, kerítéslécet ragadva tört rá az idős, beteg sértettre és bántalmazta őt.

Késsel, valamint házának felgyújtásával is fenyegették, majd készpénzének, telefonjának, és bankkártyájának átadására kényszerítették.

Ezután egy

zsinórral a székéhez kötözték, száját betömték és leragasztották, testére különböző súlyos tárgyakat helyeztek, így hagyták kora hajnalban a sorsára.

A gátlástalan elkövetők nyomban kifosztották a sértett bankszámláját, a csalással felvett összeget pedig elvásárolták.

A sértett arcán és halántékán súlyos koponyatöréses sérüléseket szenvedett. Ujját eltörték, és agyburok alatti vérzéses sérülése is keletkezett.

Amikor a következő napon rátaláltak, már életveszélyes állapotban volt. Mozgásképtelenséget eredményező lekötözése, az étel-és italfogyasztás tartós hiánya fokozott testi és lelki gyötrelemmel járt.

A törvényszék álláspontja szerint a vádlottak -a betegségei miatt a bűncselekmények elhárítására korlátozottan képes- sértettet értékeinek megszerzése végett kínozták, de meg nem ölték, noha megtehették volna. Lekötözésével pedig a segélykérésben szándékozták megakadályozni. Ölési szándék hiányában 12, illetve 14 évi fegyházbüntetés szabott ki, 10-10 évre a közügyektől is eltiltotta őket.

A vádhatóság részben téves jogi minősítés miatt, a büntetések súlyosítása és vagyonelkobzás alkalmazása céljából fellebbezett.

A fellebbviteli főügyészség azonos álláspontja szerint a vádlottak erőszakos magatartásának minősítése törvénysértő. A támadók mindent megtettek azért, hogy a sértett meghaljon. A sértett azért élte túl a támadást, mert a szomszéd beavatkozott. A bűncselekmény elhárítására fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére is elkövetett emberölés bűntette kísérletének megállapításának van helye. A fellebbviteli főügyészség az egyik vádlottal szemben életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását, a másik vádlott büntetésének számottevő súlyosítását, valamint vagyonelkobzás alkalmazását indítványozta.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések