„Bejrút soha nem hal meg” – Megrázó és szívszorító videók árasztották el a netet a libanoni robbanásról

Egyre több megdöbbentő videó lát napvilágot a közösségi médiában az óriási pusztítást okozó bejrúti robbanásról.

Kedden délután felrobbant egy tűzijátékraktár a libanoni főváros, Bejrút kikötőjében. A detonáció következtében a libanoni vöröskereszt legutóbbi információi szerint már több mint 70-en életüket veszítették, kétezernél is többen megsebesültek, csaknem 200 ezren veszítették el az otthonukat és rengeteg embert eltűntnek nyilvánítottak. A várost szerdán katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánították. A detonáció okát továbbra is vizsgálják a libanoni hatóságok.

A hatalmas robbanás után egy nappal egyre több megrázó videó árasztja el a közösségi médiát, amelyek a robbanást megelőző, illetve az azt követő pillanatokat mutatják be.

Ezen a térfigyelő kamera által készített felvételen például azt látható, hogy alig néhány másodperccel a robbanást megelőzően elment az áram a környéken található épületekben, üzletekben. Az emberek - akik nem sokkal korábban még nyugodtan sétálgattak az utcán - menedéket kerestek az elsöprő erejű robbanás elől. A detonáció következtében még a kikötőtől tíz kilométerre is betörtek az épületek és autók ablakai, az erejét pedig még a 300 kilométerre fekvő Cipruson is érezni lehetett.Ezen a felvételen, amely az egyik közeli épület teraszán készült jól látható az, hogy a kikötőben található tűzijátékraktár sokáig csak füstölgött mielőtt az égbe repült volna. Az első robbanást viszont nem sokkal később egy második, sokkal nagyobb erejű is követte, amely során az eddigi információk szerint egy 2700 tonna ammónium nitrátot őrző raktár robbanhatott fel.A szemtanúk és helyi lakosok, így többek közt egy kint élő magyar beszámolójából is az derült ki, hogy Bejrútban először puskaropogáshoz hasonló hangot hallottak az emberek, majd ezt követte a második, igazán nagy erejű robbanás. Jól érzékelteti ezt az alábbi videó is: a három kisgyermekkel otthon tartózkodó dada sokáig az ablakból figyelte a történéseket, majd nem sokkal később a hatalmas robbanás miatt betörtek az ablakok, a házban pedig eluralkodott a katasztrófa okozta pánik.A robbanás megdöbbentő pillanatait ábrázoló képek és videók után szerdán egyre több, a katasztrófát követő lesújtó állapotokról szóló videó is napvilágot látott. Így többek közt ez a felvétel is, amelyen látható, hogy a detonáció óriási felfordulást és pusztítást okozott a bejrúti lakásban. A videót viszont az teszi igazán szívszorítóvá, hogy az összetört ablaküvegek és a romokban heverő bútorok között a ház egyik lakója, az idős libanoni nő az épségben maradt zongoráján játszik, miközben a család többi tagja a házban keletkezett károkat méri fel.

"Bejrút soha nem hal meg" - fűzte hozzá a bejrúti férfi a megindító videóhoz, amelyet az elmúlt nap során már több mint 22 ezren néztek meg a Twitteren.Ezen a videón pedig a hihetetlen pusztítás nyomai, a betört ablakú autók és összeomlott épületek láthatók, illetve az is, hogy az emberek nem sokkal a tragédia után máris elkezdték összetakarítani a romokat."Mindenki, aki valaha ellátogatott Libanonba korábban, a bejrúti Gemmayzeh nevű utcán is járt már. Ez itt a Gemmayzeh a robbanás után" - írta Jenan Moussa, az arab Al-Aan TV Libanonból tudósító riportere a közzétett videóhoz, amely ugyancsak az elképesztő pusztítást és a romokban heverő épületeket mutatja be.Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések