Hirdessen itt

Átadták a kibővült Millenáris parkot

Átadták a kibővült Millenáris parkot csütörtökön Budapesten.

"Két évtizedes időszak méltó befejezése a mostani megnyitó" - hangsúlyozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely közölte: az átadott parkkal olyan közösségi tér jött létre, amely Buda polgári hagyományait képviseli, miközben mindenben megfelel a 21. századi városok környezetvédelmi koncepciójának.

Először 1998 és 2002 között, majd 2010 után sikerült újjáépíteni a Millenáris környezetét. A világhírű Ganz-gyár - a kommunista pusztítás következtében - fertőzött romhalmaz formájában élte meg a rendszerváltoztatást időszakát. 1998 után épült meg a Millenáris, a közösségi tereivel, parkjával, kulturális koncepciójával, az Álmok Álmodója kiállítással - emlékeztetett.

Ezt követően sokat kellett várni a folytatásra. A kormány 2013-ban döntött úgy, hogy befejezi a Millenáris projektet. A bontás 2014-ben, az építkezési kivitelezés 2017 nyarán kezdődött meg, az első ütem 2019. szeptemberében készült el - mondta Gulyás Gergely. A kibővült Millenáris, hathektáros zöldfelületével, Buda egyik legnagyobb városi parkja és közösségi tere - hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter.

Hozzátette: a kormány 18,6 milliárd forinttal támogatta a beruházást.

Az új parkrész több mint két hektár területre terjed ki, ebből 17 ezer négyzetméteren zöldfelületet, több mint 650 négyzetméteren vízfelület alakítottak ki. Külön érdekesség az egyedi függőkert, a digitális vízfüggöny és a modern játszótér - tette hozzá Varga Mihály.

A park alá 500 férőhelyes mélygarázs is épült, amely jelentősen enyhíti a környék parkolási gondjait - tette hozzá a miniszter.

A budai Széllkapu beruházás terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítésze Majoros Csaba és Balogh Andrea volt.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések