A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A történelmi siker után kész a kormányzati munka folytatására a VMSZ

Történelmi sikert ért el a júniusi szerbiai parlamenti választásokon a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ), amely megduplázta képviselőinek számát. A vajdasági tartományi testületben a magyar párt a harmadik legerősebb politikai formáció. A VMSZ az új kormányban is szerepet kaphat.

Orosz Anna, a Külügyi és Külgazdasági Intézet külpolitikai szakértője az M1 adásában elmondta, hogy bár kétharmados többséget szerzett a Szerb Haladó Párt, mégis koalíciós kormányzás várható. Erre utal, hogy Aleksandar Vucic elnök a miniszteri posztok számát kívánja növelni.

A kormánypárt kétharmados győzelmének egyik oka a választások ellenzéki bojkottja volt – mondta.

A VMSZ történelmi sikert ért el, majdnem három évtized után ismét kilenc képviselőt küldhet a 250 fős törvényhozásba, míg a korábbi ciklusban négy képviselőjük vett részt a törvényhozásban – hangzott el a műsorban.

Orosz Anna elmondta, hogy a párt a jövőben államtitkári szinten kíván részt venni a belgrádi kormány munkájában, olyan területeken mint az infrastruktúra, egészségügy vagy az oktatás.

A magyar–szerb kapcsolatok folyamatosan javulnak, és Belgrád célja, hogy a magyar gazdasági fejlesztések, amelyek eddig a Vajdaságra koncentrálódtak, az ország déli részéiben is megjelenjenek – mondta.

Ameddig nincs előrelépés az igazságügyi reformokban, valamint a korrupció visszaszorításban, addig az Európai Unió sem várja tárt karokkal Szerbiát – így értékelte az ország uniós csatlakozásnak esélyeit Orosz Anna.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések