Hirdessen itt

A csokoládéallergia valójában meglehetősen ritka, lehet hogy valamilyen más okozza a panaszokat

"Ha átböngésszük az összetevők listáját, láthatjuk, hogy egy adott termékben a csokoládén kívül több minden található. Allergiás reakciót okozhat a tej, a mogyoró, a tojás és a búza is, de a különböző adalékanyagok, színezékek is kiválthatnak tüneteket" - magyarázza dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa.

Ha valódi allergiás reakcióról van szó, akkor a betegnél bőrtünetek, csalánkiütés, a száj és a szemek körüli terület ödémája, duzzanata, hányás, hasmenés, hasfájás jelentkezhet, de előfordulhat nehézlégzés, zihálás, súlyosabb esetben ájulás, és életveszélyes reakció, anafilaxia is. Ezek a tünetek rendszerint azonnal, vagy a csokoládé fogyasztását követő 1-2 órán belül fellépnek.

A csokoládéval összefüggésben jóval gyakoribb, hogy hisztamin-intolerancia miatt jelentkeznek a tünetek. A hisztamin normális esetben a májban bomlik le, lebontását a diamino-oxidáz nevű enzim végzi. Akinél ez az enzim csökkent mértékben termelődik, hisztaminban gazdag étel fogyasztása után allergiaszerű tüneteket tapasztalhat: jellemző panasz a csokoládé fogyasztását követően kialakuló fejfájás, migrén, szédülés, hányinger, hasfájás, puffadás, hasmenés és gyomorégés.

Mit kell tudni a hisztamin-intoleranciáról?

Hisztamin-intoleranciát más élelmiszerek is kiválthatnak. Gyanúra ad okot, ha a csokoládé mellett például a sajt és a bor hatására is hasonló tüneteink vannak, de a közelgő ünnepek alatt nagyobb mennyiségben fogyasztott hal, savanyú káposzta, dió és pezsgő hisztamin-tartalma is magas.

Ha visszatérő panaszaink vannak, dr. Hidvégi Edit allergia teszt elvégzését javasolja. A vizsgálat során pontosan meghatározható, hogy mi okozza a tüneteinket. "Ételallergia esetén az egyetlen kezelési mód, ha az adott összetevőt kiiktatjuk az étrendből. Hisztamin-intolerancia esetén szintén javasolt csökkenteni a magas hisztamintartalmú ételek fogyasztását, de ez esetben van lehetőség a hiányzó enzim pótlására. A tablettát az étkezések előtt 1-2 órával érdemes bevenni, így megelőzhető a felsorolt panaszok kialakulása. Emellett természetesen a diétát is célszerű tartani."

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések