Vegyes, beledobálós savanyúság egyszerűen: ilyen finomat nem kapsz a boltban

A színes, zamatos, beledobálós savanyúságba bármilyen zöldség kerülhet, amihez éppen hozzájutsz.

Ennél egyszerűbben nem is készíthetsz savanyúságot! Csak a zöldségeket kell előkészítened, a felöntőlevet összekeverned, és mehet is minden a vödörbe. Műanyag vagy zománcozott edény, sőt hordó is tökéletes, csak arra ügyelj, hogy ne legyen sérült, és alaposan legyen kitakarítva. A zöldségeket folyamatosan variálhatod, kerülhet a vödörbe cukkini, tök, dinnye, zöldparadicsom, káposzta.

Hozzávalók:

10 LITERES VÖDÖRHÖZ
2 kg uborka
1.5 kg paprika
70 dkg sárgarépa
70 dkg hagyma
5 l víz
3.5 dl 20%-os ecet
50 dkg cukor
2 csokor kapor
8 db babérlevél
2 evőkanál egész bors
1 evőkanál mustármag
1 evőkanál koriander
2 dkg borkénpor
1.5 dkg nátrium benzoát
1 teáskanál citromsav

Elkészítés:

A zöldségeket alaposan mosd meg, az esetleges hibás részeket távolítsd el. A karfiolt szedd kisebb darabokra, a hagymát és a répát pucold meg. A borkénport és a nátrium-benzoátot oldd fel kevés vízben, add hozzá a többi vízhez, és öntsd a vödörbe. Rakd bele a cukrot, a sót, az ecetet, keverd el, majd mehetnek hozzá az ízesítők.

Dobáld a vödörbe a zöldségeket is, és jól zárd le. Száraz, hűvös helyen tárold. A zöldségeket nyolc-tíz napig érleld, az első napokban keverd meg műanyag kanállal. Fémmel és kézzel ne nyúlj a vödörbe! A savanyúság nagy előnye, hogy folyamatosan utántöltheted. Az alaplé egy évig használható.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések