A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Tesztelnek a kórházakban: újfajta, magyar fejlesztésű gyógyszer kerülhet a piacra – Ezeknek a betegeknek hozhat nagy változást

A magyar fejlesztésű gyógyszer stroke és más idegrendszeri betegségek után gyakran fellépő tartós izomgörcsök kezelésére lesz alkalmas.

Hazai fejlesztésű hatóanyagot dolgoztak ki a ELTE-n, amely stroke-on átesett, fájdalmas izomgörcsökkel küzdő betegeknek hozhat változást.

A klinikai próbák első, a hatóanyag biztonságosságát tesztelő fázisát magyarországi kórházakban végzik, a vizsgálatokat a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal finanszírozza- tudta meg a 24.hu

A jelenlegi állapotok szerint előkészítik a próbákat és legyártják a hatóanyagokat, amelyet jövő évben önkéntesen jelentkezett személyeknek fogják beadni. A jelenlegi gyógyszerek a problémára mintegy 30%- ban hatékonyak, pedig 50-60 millió embert érint világszerte.

Magyarország számára ez egy hatalmas siker, ugyanis a szabadalmaztatással sikerült az amerikai Scripps Research Institute-ot megelőzni.

"Nekünk, kutatóknak nagy tanulság, hogy a szabadalom nem játék. Időben kell lépni. Ha ezt nem tesszük meg, akkor az eddig a kutatásokra fordított évek és pénz elvesztek volna” – mondja Málnási-Csizmadia András. „Ez egy igen jelentős alapkutatási eredmény, amely eddig körülbelül 8 millió euróba került, amelynek jelentős részét az Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, illetve saját befektetés biztosította. Rengeteg segítséget nyújt számunkra az Eötvös Loránd Tudományegyetem, az alapkutatások finanszírozásának nagy részét pedig a Magyar Tudományos Akadémia biztosította”-nyilatkozta a lapnak Málnási-Csizmadia András.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések