A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Svéd tudós: a zászlóban a kereszt sértő, ezért el kellene távolítani

Itt az ideje lecserélni a svéd zászlót valami kevésbé “megosztóra” – állítja egy svéd tudós és humanista, Patrik Lindenfors, aki véleménycikkét a Göteborgs Posten-ben publikálta.

Lindenfors szerint a nemzetközi tüntetéshullám ráébresztette, itt az ideje Svédországnak felhagynia keresztény örökségével, és lecserélnie lobogóját. A tudós-humanista szerint a zászló azért is problémás, mert a harmadik kereszteshadjárat szolgált alapjául, ráadásul a “kereszténység szervesen összekapcsolódott a rabszolgatartással, méghozzá arra hivatkozva, hogy a Biblia sehol sem ítéli el a rabszolgaságot, tehát nem összeférhetetlen a vallással”.

Patrik Lindenfors szerint amúgy is idejétmúlt a kereszt a zászlóban, hiszen a svédek (vagy inkább a Svédországban élők – a szerk.) döntő többsége amúgy sem keresztény, és “a kereszténységnek nem sosem volt a legpozitívabb hatása Svédországra”.

Publikációjában nem mulasztotta el számításba venni a közel-keleti emberek érzékenységét sem. Szerinte “nem illő”, hogy svéd katonai erők Afganisztánban egy olyan zászló alatt tevékenykednek, mely akár a kereszteshadjáratok lobogójaként is értelmezhető.

Svédországban nem először éri támadás a történelmi örökségek valamelyikét. Korábban XII. Károly és Carl Linnaeus szobrát akarták eltávolítani. Igaz, akkor a kezdeményezők afrikai bevándorlók voltak, ám a jelenlegi eset jól mutatja, hogy vannak svédországi támogatói is a múlt eltörlésének.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések