Hirdessen itt

Népszerű, ám hatástalan fogyókúrák

A fogyókúra senkinek sem egyszerű, és számos tényezőtől függ, hogy kinek milyen diéta válik be. Mindenkinél más módszer lehet igazán hatékony, az alábbiak közül viszont nem érdemes választani - írja a Házipatika.com.

Vannak olyan módszerek, amelyek a közhiedelem szerint segíthetnek a felesleges kilóktól megszabadulni. A valóságban viszont nem igazán válnak be.

Szénhidrátmegvonás a zsírégetés érdekében

Egyes diéták azt javasolják, hogy minimálisra kell csökkenteni a szénhidrátbevitelt. Bár a finomított szénhidrátok - mint a cukor vagy a fehér liszt - valóban hízáshoz vezetnek, attól még ez nem jelenti azt, hogy minden szénhidrát ellenség.

A "jó" szénhidrátok - mint az édesburgonya, a zabpehely vagy a quinoa - például magas rosttartalmuk miatt jobban kordában tartják az éhségérzetet, tehát a fogyást is elősegíthetik. Ezeket tehát a fogyókúrázók is nyugodtan fogyaszthatják, a napi mennyiséget azonban érdemes az anyagcseréhez és a testsúlyhoz igazítani.

Fogyókúrás táplálékkiegészítők használata

Kutatások szerint a fogyókúrázók 34 százaléka szed valamilyen tablettát, hogy megszabaduljon a súlyfeleslegétől. Ezek nem túl hatékonyak, viszont kellemetlen mellékhatásokkal járhatnak. Minden szakértő egyetért abban, hogy valódi és tartós változást csak a táplálkozási szokások és az életmód megváltoztatásával, valamint a rendszeres testmozgás bevezetésével lehet elérni.

Heti 4-6 kemény edzés a plusz kilók ellen

Ha valaki fogyni szeretne, akkor a mozgás valóban kulcsfontosságú. Ez viszont nem azt jelenti, hogy heti 4-6 alkalommal többórás edzéseket kell tartani. A túledzéssel ugyanis épp az ellenkező hatást lehet elérni. A szakértők szerint sokkal hatékonyabb a napi 20-30 perces, közepesen intenzív vagy intenzív mozgás. A rendszeresség mellett azonban az is nagyon fontos, hogy mindenki megtalálja a céljainak és alkatának legmegfelelőbb sportot.

Három főétkezés helyett több kis étkezés

Ez az elv hosszú idő óta stabilan tartja magát, mondván, hogy a több kis étkezés segít az éhségérzet mérséklésében, és az anyagcserét is gyorsítja. Ez a módszer azonban csak akkor működik, ha a diétázó minden étkezésnél nagyon szigorúan tartja magát egy bizonyos kalóriahatárhoz.

A fogyás lényege, hogy több energiát kell felhasználni naponta, mint amennyit beviszünk. Ez egy egészséges ember esetében mindig fogyáshoz vezet, és teljesen mindegy, hogy a napi kalóriamennyiséget hány étkezéssel viszi be. Ha pedig a túlsúly valamilyen betegségnek köszönhető, akkor a szakember által személyre szabott diétát ajánlott követni.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések