A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Jégeső pusztított Kézdiszéken

A hét végén – pénteken és szombaton – jégeső vonult végig Felső-Háromszéken és hatalmas pusztítást végzett a termőföldeken, de a háztáji kertekben is jelentős a kár. Pénteken délután Kézdiszentléleket, Kézdiszentkeresztet és Kézdiszárazpatakot, szombaton pedig Kézdialmást, Lemhényt és Csomortánt verte el a jég. A kézdiszéki településeken egy óra alatt mintegy 35 liter csapadék esett négyzetméterenként.

A felhőszakadás több veteményeskertet tönkre tett, fákat és villanypóznákat döntött ki és megrongálta az utakat a Perkő alatti községközpontban. Pincék, udvarok teltek fel, de házakba nem hatolt be a víz, a Kászon pataka sem öntött ki. Balogh Tibor polgármester elmondása szerint a felhőszakadást a Perkő fogta vissza, de Kézdivásárhely irányában a jégeső hatalmas kárt okozott a búza- és burgonyaföldeken, száz hektáron lefektette a búzát, kétszáz hektáron a burgonyaföldet, harminc hektáron pedig a kukoricatermést érintette.

A Kézdiszentlélek határában levő 1400 hektár burgonyaföldből kétszázat elpusztított az ítéletidő. Azt is megtudtuk, hogy a helyi kárfelmérés már megtörtént, amit közölnek a kormányhivatal illetékeseivel, ahonnan egy bizottság száll ki terepszemlét tartani, de sajnos egyelőre kártérítésről nincs szó – mondotta a községi elöljáró.

Kézdiszárazpatakon a fő utcán zúdult végig a folyószerűvé duzzadt esővíz. A szeszélyes időjárás a szomszédos Kézdiszentkeresztet sem kerülte el, de nem okozott akkora kárt, mint Kézdiszentléleken.

Szombaton délután Kézdialmásra, Lemhényre és Csomortánra csapott le a jégesővel érkező felhőszakadás nagy kárt okozva, Lemhényben az alszegi hidat rongálta meg, de a veteményeseket és virágoskerteket sem kímélte, Kézdialmáson a felhőszakadás jelentős mennyiségű iszapot és törmeléket hagyott maga után.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések