A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ez vár azokra a rendőrökre, akik ok nélkül megbilincseltek és rátérdeltek egy férfi nyakára Hajdúszoboszlón

Debreceni Törvényszék nem jogerős ítéletben arra kötelezte a rendőrséget, hogy kérjen bocsánatot, és sérelemdíjként fizessen 300 ezer forintot annak a férfinak, akit 2015-ben jogtalanul bilincseltek meg és könyököltek a torkába Hajdúszoboszlón.

Az N. Jánost képviselő Magyar Helsinki Bizottság közleményéből kiderült, hogy a férfi 2015. október 29-én - mivel nem szeretett volna Hajdúszoboszló egyik legforgalmasabb útján biciklizni - a járdán kerékpározott, amikor megállította a két autós rendőrjárőr, és elkérték az adatait. Az akkor 65 éves férfi – hogy a forgalmat ne akadályozza – a rendőrautótól öt méterre lévő kerítésig tolta a biciklit. Ezt azonban a rendőrök ellenszegülésnek és szökési kísérletnek tekintették.

N. János felháborodott a rendőrök feltételezésén és hangnemén, ezért vitatkozni kezdett velük. Emiatt a férfi kezét hátrabilincselték a rendőrök, majd betuszkolták a rendőrautó hátsó ülésére, ahol biztonsági övvel be is kötötték. Habár esélye sem volt ellenállásra vagy szökésre, az egyik rendőr a nyakába könyökölve 10 percen át nekinyomta a hátsó ülésnek.

Ezt követően a kapitányságon a rendőrök újra testi kényszert alkalmaztak, mert szerintük a férfi ellenállt: földre kényszerítették, és az egyik rendőr a hasába térdelt. N. János ekkor már erősen panaszkodott a hátrabilincselés okozta fájdalmakra. Így a rendőrök anélkül, hogy az előállítást befejezték volna, átszállították az orvosi rendelőbe, ahol csak az orvos előtt vették le róla a bilincset.

A rendőrség nem ismerte el, hogy hibázott és megsértette volna a férfi alapjogait, aki ezért bírósághoz fordult. A Debreceni Közigazgatási Munkaügyi Bíróság 2018-ban jogerősen kimondta: a bilincshasználat az orvosi rendelőbe szállítás idején már jogszerűtlen volt. Ahogyan aránytalan és szükségtelen volt az idős férfi ellen testi kényszert alkalmazni a rendőrautóban, hiszen már hátrabilincselték és biztonsági övvel is rögzítették.

Az idős férfi az elszenvedett sérelmek miatt személyiségi jogi pert indított a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitánysággal szemben. A fizikai és lelki sérülések ugyanis annyira felzaklatták, hogy terápiára szorult, és ma is gyógyszeres kezelés alatt áll.

A Debreceni Törvényszék hétfőn megállapította, hogy a rendőrség megsértette N. János emberi méltósághoz, személyi szabadsághoz, valamint a testi épséghez és egészséghez fűződő személyiségi jogait. Az egyelőre nem jogerős ítélet nyilvános bocsánatkérésre kötelezi a rendőrséget, illetve 300 ezer forintos sérelemdíjat is fizetniük kell - olvasható a Helsinki Biztosság közleményében.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések