Hirdessen itt

EU-csúcs: az osztrákoknak is szimpatikus a magyar álláspont

Erre Sebastian Kurz osztrák kancellár utalt Brüsszelben.

A magyar álláspont izgalmas kérdéseket vet fel, ugyanis Ausztrián belül is vita alakult ki arról, milyen feltételekkel kellene szétosztani a pénzt – jelentette ki Sebastian Kurz osztrák kancellár pénteken Brüsszelben az Európai Tanács rendkívüli tanácskozása előtt, a koronavírus-válság utáni fellendülést szolgáló helyreállítási alap kapcsán.

A magyar álláspont nem meglepő – vélekedett Kurz. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a magyar felvetések új lendületet adnak a vitáknak. A kancellár lényegesnek nevezte egyebek mellett, hogy melyik tagállam mekkora összeget kap, és milyen feltételekkel.

Leszögezte, segíteni kell a koronavírus-válsággal legkeményebben sújtott országoknak, döntő jelentőségű ugyanakkor, hogy azok „előremutató projektekre”, így ökológiai célok megvalósítására, digitalizációs fejlesztésekre, illetve egyéb reformokra fordítsák az összeget. Felhívta a figyelmet arra is, hogy egyszeri támogatásról van szó, ami nem vezethet az EU eladósodásához.

Kurz bízik abban, hogy a 27 tagállam a közeljövőben megállapodik a kérdésben. Hozzátette, gördülékenyebbé teszi a tárgyalásokat, ha az azonos érdekcsoportba tartozó tagállamok kisebb csoportokba tömörülnek, és úgy próbálják meg érvényesíteni közös elképzeléseiket.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések