A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Elefántokat öl egy új vírus Afrikában – lehet, hogy emberekre is átterjedhet

Az Okavango-delta (más néven Okavango-mocsár) a világ legnagyobb szárazföldi deltatorkolata Botswanában. 

Az elmúlt napokban arról vált az embereknek ismert ez a hely, mert egy rejtélyes vírus eddig több mint 280 afrikai elefántot ölt meg, legalábbis ezek a már bizonyított számok, mivel a terület hatalmas így a szakértők szerint ez a szám inkább 400.

Koronavírus

Még nem tudni pontosan mi okozhatja a védett állatok halálát, az egyik elmélet szerint a koronavírus egy mutálódott fajtája is felelhet az elhullásért, ezt viszont hamar kizárták ugyanis az állatok légzőrendszere nem mutatott jelentősebb elváltozást.

EEHV (Elefántok Endotheliotropikus Herpeszvírusa)

Az EEHV, ami eddig leginkább ázsiai elefántok fiatal példányainál fordult elő is felkerült a találgatások közé, viszont ez a vírus ritkán okoz olyan tüneteket, amelyeket az afrikai elefántok mutattak. Ennek ellenére nem kizárható, hogy az EEHV-ról van szó.

Nagyon nehéz a tetemek megtalálása, a terület hatalmas és a legnagyobb része mocsár.

Új vírus

A leginkább aggasztó, egyben sokak szerint a legvalószínűbb lehetőség, hogy valamilyen új vírusról van szó. Erre utalhat az is, hogy az állatok a haláluk előtt teljesen zavarttá váltak, körbe körbe járkáltak, és a halál beállta más vírusokhoz képest gyorsabban történt. Az elefántok tetemeit, illetve a levett vért, elküldték a botswanai hatóságok Dél-Afrikába, ahol megpróbálják beazonosítani mivel is állnak szemben.

Hogyan terjed?

Nincs pontos információ a terjedéséről, de a hatóságok vizsgálják a környező vizeket, növényzetet esetleges szennyezéseket. Viszont mivel 15 000 km²-ről van szó, így a vizsgálat nem egyszerű feladat.

Terjedhet emberre?

Dél-Afrikai hatóságok javaslata az, hogy az elhullott állatokat emberek ne közelítsék meg, és megtiltották a vadhús fogyasztását is a környéken. Ez arra utalhat, hogy a kutatók szerint a vírus veszélyt jelenthet az emberekre is, viszont valószínűleg ez inkább egy szigorú óvintézkedés azaz még nincs okunk pánikolni egy új járvány hallatán.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések